Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändra beslutet – tillåt skyddsjakt på varg i Sjundareviret

Artikel 14 av 29
Vargattackerna på Molstaberg
Visa alla artiklar

Annons
Molstabergs säteri har bedrivit ekologisk lammproduktion. Men efter upprepade vargattacker, och länsstyrelsens nej till skyddsjakt, orkar gårdens ägare inte längre. Foto: Paola N Andersson

Vargen är lös, eller som det gammalgrekiska ordspråket lyder ”Matar du en varg om vintern, äter den upp dig på sommaren”. Ord och ordspråk som slår en med full kraft.

För knappt två veckor sedan, den 2 och 5 maj, drabbades åter Molstabergs gård av attacker från en vargfamilj, vilt och hänsynslöst dödades ett fyrtiotal får. En annan gård drabbades bara några dagar senare.

Förra gången det hände 2015 var det fyra attacker med 62 döda får – var det slutar denna gång vet ingen utom vargarna.

Då 2015, skrev vi att skyddsjakt omedelbart skulle utlysas för att avliva vargarna. Nu 2018, kräver vi att länsstyrelsen omedelbart häver sitt beslut från föregående vecka och ändrar det till skyddsjakt på alla vargar i Sjundareviret.

Varg etablerade sig i Sjundareviret 2014. På sommaren året därpå skedde de första attackerna på fårbesättningar i området. Foto: Heiko Junge/TT

Det är inte försvarbart att djuruppfödare ska behöva betala ett så högt pris för uppfödning av rovdjur. Det finns inga krav på djurägare att hålla djur utestängda däremot instängda och det enda rimliga är att staten/länsstyrelsen inte bara finansierar utan också bygger stängslen om de ska fortsätta att försvara statens djur som vargen och föda upp dem på bekostnad av lantbrukares tamboskap.

Läs Tomas Karlsson: Tragiskt att staten sviker när lammen tystnar

Att nu länsstyrelsen tänker mer på staket än människor, tamdjur, hundar och det rörliga friluftslivet visar bara på en naiv respektlöshet. Det finns vargvänner, men om man bortser från dessa ska man vara klar över att människor i övrigt blir hämmade i sin relation till naturen, på fritiden och i yrket – ja till och med rädda.

De här vargarna är uppenbarligen inte tillräckligt skygga och de för det beteendet vidare till sina valpar.

Börje Karlsson har vid ett flertal tillfällen framhållit problemen med vargen i Sjundareviret vid möten i viltförvaltningsdelegationen. Exempelvis gällande senaste vargkullen där föräldraparet är helsyskon, har han påpekat att Stockholms län är för litet för att vara en avelsstation för inavlade vargar. När Börje föreslog att ta bort hela reviret, ansåg man på länsstyrelsen att så drastiskt kunde man inte gå fram. Nu ser vi resultatet.

För pluskunder [+]: 3 000 personer kräver skyddsjakt på Sjundavargar: ”Vi känner ett enormt stöd från omgivningen”

Det kan inte vara rimligt att stängsla in allt för att skydda sig mot vargen. Den logiska frågan är, när blir vargstammen så stor, likt vildsvin, att den står helt utom kontroll och vi måste börja skydda oss själva på olika sätt?

De här vargarna är uppenbarligen inte tillräckligt skygga och de för det beteendet vidare till sina valpar.

Som sagt, hur länge dröjer det innan vi får freda oss själva och inte bara våra tamdjur?

Nej, länsstyrelsen, gör om och gör rätt: ändra beslutet nu och tillåt skyddsjakt i Sjundareviret.

Tage Gripenstam

gruppledare Centerpartiet i Södertälje

Håkan Ekstrand

gruppledare Centerpartiet i Gnesta

Börje Karlsson

gruppledare Centerpartiet i Nykvarn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons