Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansregeringen förstör waldorflärarutbildning

För Miljöpartiet har den pedagogiska mångfalden alltid varit viktig i svensk skola. Vi har arbetat för utvecklingen av pedagogiska alternativ och värnat både waldorfskolorna och waldorflärarutbildningen.

Annons
Örjanskolan, en av waldorfskolorna i Södertälje kommun.

När alliansregeringen kom till makten 2006 var vi många som förutsatte att den pedagogiska mångfalden inom svensk skola inte var hotad. Men bara kort efter alliansens valseger sade Stockholms universitet upp samarbetet med waldorflärarutbildningen utan någon som helst reaktion från regeringen.

Waldorflärarutbildningen startade 2001 som ett samarbete mellan Lärarhögskolan

i Stockholm och waldorflärarutbildningarna i Järna och Stockholm. Den dåvarande socialdemokratiska regeringen stödde utbildningen, ett krav från Miljöpartiet för att acceptera att ett lagkrav på utbildade lärare i alla friskolor skrevs in i skollagen.

I dag kan man tydligt konstatera att kravet på utbildade waldorflärare är något som

allianspartierna inte alls bryr sig om. I stället har alliansregeringen i den nya skollagen strukit rättigheten att undervisa i enlighet med alternativa pedagogiska metoder

som godkänts att motsvara den statliga läroplanen.

Därmed har möjligheten att undervisa i enlighet med alternativa läroplaner blivit en fråga som är beroende av vilka partier som sitter i regeringen. För att slippa ta ställning till kravet på behöriga waldorflärare har regeringen även undantagit waldorfskolorna från krav på legitimerade och utbildade lärare.

Det är en skam och rent pinsamt att de borgerliga partier som av sina väljare förutsätts försvara mångfald och valfrihet här rent ut sagt har övergett waldorfpedagogiken och inte rör ett finger för att säkerställa utbildningen av kompetenta och behöriga waldorf-lärare i Sverige.

Med Folkpartiet i spetsen har Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna

ända sedan sitt maktövertagande 2006 inte rört ett enda finger för att säkerställa en

pedagogisk mångfald i den svenska skolan.

Vi ställer därför frågan till de borgerliga partiernas representanter i Södertälje, Marita Lärnestad (M), Mats Siljebrand (FP), Tage Gripenstam (C) och Veronica Westergård (KD): Hur kan ni försvara detta agerande från regeringen gentemot waldorfskolorna och waldorflärarutbildningen?

Att regeringen på detta flagranta sätt rent ut sagt struntar i frågan hur vi i framtiden skall kunna garantera kompetenta waldorf-lärare i Sverige upprör.

Den som i första hand är ansvarig för frågan är utbildningsminister Jan Björklund från Folkpartiet, men inget av de övriga allianspartierna kan svära sig fria från ansvar i denna fråga. Miljöpartiet har under många år stått upp för waldorfskolorna och -lärarna eftersom vi värnar om en av grundbultarna för friskolereformen, den pedagogiska mångfalden.

Vi trodde att vi delade denna åsikt med de borgerliga partierna, men har nu tvingats

inse att så inte är fallet. Denna fråga är av största betydelse för Södertälje och särskilt Järna med sina tre waldorfskolor samt utbildningar på Steinerseminariet samt Vårdinge by folkhögskola.

Vi förväntar oss därför svar från Södertäljes borgerliga partier.

riksdagsledamot, waldorflärare

Hanna Wallmark (MP)

kommnufullmäktigeledamot, waldorflärare

Mats Pertoft (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons