Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Yngre medborgare verkar inte förstå

Minst 50 läkare har allaredan avlidit i Italien under den här monstruösa och fasansfulla coronapandemin. Hur många sjuksköterskor och andra sjukhusanställda vet ingen klart just nu. Om jag förstår saken rätt är tidsintervallet man exponeras för viruset det extremt kritiska momentet. För sjukvårdpersonal blir det givetvis mycket drastisk exponering.

Många kan få lindriga symptom, till och med nära noga inga alls, andra kan i värsta fall avlida. Döden bland de som drabbas av detta är otroligt otäck, man får helt enkelt inte luft. Och antalet döda bland allmänheten är nu förfärande högt i en rad länder. Främst då i Kina, där pandemin ändå klingar av, Italien samt Spanien. Men även USA får nu allt värre dödstal. För varje dag. Donald Trumps tal om hur många som kan dö i USA är värre än de värsta farhågorna. Vad ska detta sluta i?

Nu sluter sig världens länder samman och stänger in sig så gott det går i egen karantän. Men det är sannerligen inte helt enkelt. Ett fåtal yngre medborgare verkar inte förstå att även de kan drabbas. Fler och fler ungdomliga fall, till och med avlidna, dyker upp även om vi äldre förstås är en alldeles speciell riskgrupp.

Samtidigt gapar hyllorna för skyddsmaterial alltmer tomma. I Sverige som i andra stater. Vi har eftersatt å det grövsta att fylla våra förråd. I stället har vi vinnlagt oss om korta lagerköer – det vill säga det som just är under transport. Då blir det förstås inga större lager än det som är i rörelse för stunden. Vilket i sin tur bara det är fruktansvärt plågsamt att ta del av. Hur kunde vi tillåta något som detta? Hur kunde vi eftersätta vårt skydd?

Att regionerna sänker nivån på sjukvårdpersonalens skydd är bara det extraordinärt. Det som i början av pandemin var legio som skydd skalas nu av alltmer som förråden sinar. Inte långärmat, inga munskydd, kan det bli värre?

Anders Hammarlind

fri skribent

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare