Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Yngern – såld för sju miljoner kronor

Fakta i målet är följande. Yngern är en av landets renaste sjöar, den har en unik biotop och sjön fungerar som en reservvattentäkt.

Utan att veta exakt har nog sjön legat där sedan inlandsisen drog sig tillbaka. Förmodligen till glädje och nytta för tidigare generationer. Nu ska vår generation och våra politiker i Nykvarn förändra förutsättningarna för den unika sjön Yngern.

Skälet enligt en tidigare artikel i LT är att ”skattekollektivet” i Nykvarn ska ”återbördas” sju miljoner kronor, allt enligt Bob Wållberg (NP).

Anmäl text- och faktafel

Sju miljoner är ju rent kvantitativt en löjligt låg summa. Men av något skäl, som ingen har kunnat förklara för mig, är det väldigt viktigt att ”ta hem” summan så fort det bara går. Att man sedan förändrar området och permanentar en bebyggelse, i det som liknar en svensk kulturmiljö, är i dessa sammanhang helt oväsentligt.

Inför de senaste kommunalvalen har man på det styrande Nykvarnspartiets valaffischer kunnat läsa följande text: Hellre praktiska lösningar än politiska låsningar.

Enligt Bob Wållberg har partiet gått till val tre gånger på att bebygga/exploatera Älgbostad och området i anslutning till, det vill säga Yngern. Jag vill påstå att man är mentalt fast och fullständigt politiskt låst, om man inte kan krypa ur boxen och börja tänka i nya banor.

De större partierna i Nykvarn vill exploatera området! Några är helt emot och några kan tänka sig någon form av mindre ”åverkan”. Hur det än blir kommer Miljöpartiets Marie Martna bli tvungen att välja mellan att stötta den styrande koalitionen hon ingår i, eller att svika det som brukar betecknas som grön politik.

På senare tid har det gått att läsa i LT att området förfaller. Några tar det som en intäkt att genast fatta beslut om och genomföra byggplaner i någon form. Det är helt feltänkt.

De mest okunniga i ärendet vill bygga ut badet. Då vill jag veta varför och hur ett utbyggt bad förbättrar vattenkvalitén i sjön Yngern.

Först måste man fatta ett principbeslut. Exempelvis ingen nybyggnad 150 meter från sjökant. Därefter måste man ställa sig frågan. Vad passar in och hur gynnar det sjön Yngern bäst.

De mest okunniga i ärendet vill bygga ut badet. Då vill jag veta varför och hur ett utbyggt bad förbättrar vattenkvalitén i sjön Yngern.

Vad jag känner till har Yngern ett större utlopp. Jag har läst att omsättningstiden för vattnet i Yngern är tio år just av detta skäl. Rent tekniskt betyder det för mig som lekman att det tar tio år för exempelvis solkräm eller urin att gå ur systemet.

Marinbiologer gjorde en mätning för något år sedan vid Malmö havsbad i samband med en värmebölja. Dom mätte upp onormalt höga och skadliga nivåer av urin. I Yngern handlar det om en badvik.

Vi ska självfallet inte bygga ut badet om det är så att vi vill behålla det unikt rena vattnet.

Slutsatsen är följande. Ta reda på fakta och fundera över konsekvenserna innan ni säljer ut sjöns framtid. För ynka sju miljoner kronor.

Leonardo Horvat

Sverigedemokraterna, Nykvarn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel