Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Wendela Hebbegymnasiets elever betalar priset för politikers naivitet

Under flera år har Södertälje kommuns gymnasieskolors utveckling legat som ett orosmoln över ansvariga politiker – och varje år har Moderaterna belyst detta moln. Dessvärre har vi varje år möts av negligens och en ovilja att ta tag i problemet från majoriteten och Socialdemokraterna. Nu får Wendela Hebbegymnasiets elever och personal betala priset för dessa politikers naivitet när majoriteten väljer att lägga ned skolan.

Att Södertäljes kommunala gymnasieskolor haft en svår och tuff period de senaste åren är nog de flesta medvetna om. Skolorna har gått med underskott och minskat elevantalen. Aldrig tidigare har elevflykten från Södertälje varit så stor som den är i dag. Trots detta har utbildningsnämndens ordförande Elof Hansjons (S) inte, varken vågat eller velat, ta tag i frågan. Moderaterna har under flera år, ensamma och med de tidigare allianspartierna, efterfrågat konkreta åtgärder och erbjudit vår hjälp för att få bukt på den negativa utveckling som varit – detta dock utan något som helst gehör från majoriteten.

Vi ställer oss starkt kritiska till att stänga den skola som under historiens lopp varit den mest eftertraktade och framgångsrika i kommunen

Först nu ska en genomlysning göras, flera år för sent. Vi står bakom att man på djupet ser över våra gymnasieskolor och deras behov, det har vi även föreslagit i vår budgetmotion, men vi ställer oss starkt kritiska till att stänga den skola som under historiens lopp varit den mest eftertraktade och framgångsrika i kommunen utan att ens ge en tanke till möjligheterna att förändra och förbättra.

Den oansvariga och ryggradslösa politik som majoriteten nu bedriver är häpnadsväckande. Varför stänga ned en skola innan man sett över möjliga åtgärder? Varför stänga ned Södertäljes största kulturinstitution och samtidigt vägra genomföra åtgärder i andra verksamheter vars underskott kostar mycket mer och där bara tillskjuta pengar gång på gång? Varför ska Wendela Hebbegymnasiets elever behöva betala för politikers naivitet och sena uppvaknande? Varför vägrar Socialdemokraterna ta ansvar?

Dessa är frågor som jag ställer mig när detta beslut nu är taget. Hur kan det komma sig att man som ansvarig politiker hellre offrar, inte bara en skola, utan ungdomars framtidsutsikter och drömmar enbart för att man inte agerat tidigare? Skulden för Wendela Hebbegymnasiets öde kan varken åläggas tiden eller skolan utan enbart Socialdemokraterna och deras ovilja till att se och hantera problemen innan det är för sent.

Till er elever och personal på Wendela Hebbegymnasiet vill jag säga: tack för det ni gör, för det ni gjort och för det ni gett Södertälje. Än är det inte för sent, vi kommer fortsätta kämpa för att majoritetens beslut bryts upp och att Wendela Hebbegymnasiet får vara kvar. För ni ska inte behöva betala för politikers naivitet!

Christoffer Johansson (M)

andre vice ordförande, utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel