Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vilka värderingar har riksdagsledamöterna med turkiskt påbrå?

Den 22 oktober i år sattes affischer upp på alla busshållplatser i den turkiska staden Konya med text och bild: ”Gör inte vänner av kristna och judar”. Affischerna hängdes i stadens reklampelare, det vill säga dess ”billboards”. Affischerna var beställda av en islamistisk organisation med nära band till president Recep Tayyip Erdoğan. Även Konya styrs av Erdoğans AKP-parti.

Den 25 oktober höll president Erdoğan själv ett tal i en moské. Han inledde med att läsa en vers ur Koranen och fortsatte sedan med ett hattal som IS har använt sig av hela tiden: ”Det är Gud som befaller oss att vara våldsamma mot kufar (otrogna, ickemuslimer). Vem är vi? Vi är Mohammeds umma, hans anhängare. Gud befaller också oss muslimer att vara barmhärtiga mot varandra.”

President Erdoğan gör sig skyldig till hatbrott. Bara under hans styre har många präster och andra kristna mördats på ett barbariskt sätt.

Nu finns flera ledamöter i riksdagen med turkiskt påbrå, särskilt bland Socialdemokraterna. Dessa umgås med ickemuslimer, jobbar med ickemuslimer och är grannar med ickemuslimer.

Inte ett enda ord av kritik från dessa riksdagsledamöter har hörts mot den fanatiske islamisten Erdoğan.

Inte ett enda ord av kritik från S-riksdagsledamöter har hörts mot den fanatiske islamisten Erdoğan. Inte ett enda fördömande från dessa riksdagsledamöter mot Erdoğans hatretorik i Turkiet.

Samma sak gäller många turkiska skribenter vid olika websidor från Sverige. Inte ett enda ord av kritik har hörts mot detta hat. Den som tiger samtycker till sådana svåra hatbrott som Erdoğans.

Vad tror ni att svenska riksdagsledamöter och journalister skulle göra om någon med befattning skulle kalla muslimer för otrogna och säga att Gud befaller att vara våldsamma mot dem?

Varje seriöst parti, och särskilt Socialdemokraterna, måste ta detta på allvar. Det är hycklare som inte tar avstånd från en sådan människosyn – det borde vara grunden för alla civiliserade människor.

ACSA, Assyrian-Chaldean-Syriac association

Özcan Kaldoyo

Jakob Rohyo

Olle Wiberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel