Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi vill stärka den svenska hästnäringen

Många hästägare hör av sig till oss och frågar om övergödningsutredningen som nyligen varit på remiss. I denna finns många bra förslag men det florerar även en del missförstånd.

I utredningen finns ett förslag som berör hästar: Att ge Jordbruksverket och SLU i uppdrag att utreda frågan vidare. Detta är således en utredning – och varken regering eller riksdag har tagit någon ställning.

Vi måste fortsätta att minska växtnäringsläckaget till våra vattendrag. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har därför satt mål, medel och satsat stora resurser på detta. Övergödning uppstår när ett överskott av växtnäringsämnen kommer ut i sjöar och hav. Algblomning, syrebrist och bottendöd är några av de problem som övergödningen bidrar till.

Utredningen om övergödning är därför viktig då dike blir bäck, bäck blir å, åar rinner ut i våra vattendrag och i Östersjön.

På samma sätt som jordbruket länge arbetat med att minska övergödningen kan vi alla, liksom hästnäringen, bidra till att bättre tillvarata den näring som finns i hästgödsel.

 Vi välkomnar även den starka utvecklingsfasen för svensk hästnäring. Vid senaste skattningen fanns det 355 500 hästar i Sverige vilket är fler än antalet mjölkkor. På samma sätt som jordbruket länge arbetat med att minska övergödningen kan vi alla, liksom hästnäringen, bidra till att bättre tillvarata den näring som finns i hästgödsel.

Läs också Tobias Samuelssons ledare: Moderaterna är vilse i hästhagen

Mycket görs redan och vi möts löpande av goda exempel och av hästfolket i Sverige som vill bidra till omställningen. Många bäckar små gör en stor å.

Hästnäringen ger arbetstillfällen, en levande landsbygd och hästsporten bidrar med så mycket glädje och sammanhållning. Vi socialdemokrater vill stärka den svenska hästnäringen, inte försämra möjligheten att hålla hästar. Vi ser fram emot fortsatta samtal om hur vi kan bidra till ett hållbart samhälle och eftersom det råder missförstånd kring utredningen så vill vi socialdemokrater tydligt säga: Det blir inga lagförslag om hästar.

Abraham Halef (S)

riksdagsledamot, Södertälje

Ingela Nylund Watz (S)

riksdagsledamot, Södertälje

Markus Selin (S)

riksdagsledamot, Täby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel