Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi vill se fyrverkeriförbud för privatpersoner

Södertälje kommun har i många år tillsammans med polis och räddningstjänst genomfört kampanjer för att minska försäljning och användning av fyrverkerier. Kommunen har också gång på gång skärpt den lokala ordningsstadgan som är vårt enda verktyg för att skapa ordning och reda i användningen av fyrverkerier veckorna kring jul och påsk.

Numera är det endast tillåtet att använda pyrotekniska varor inom vissa centrala delar av kommunen med undantag för nyårsafton mellan klockan 23:00 och 01:00. Detta har givit viss effekt men långt ifrån tillräcklig.

Ovetskapen om när och hur det ska smällas av raketer är en ständig oro för många Södertäljebor.

Störd nattsömn för människor, stort lidande bland djur, skador, bränder och nedskräpning är fortfarande alltför vanligt. Ovetskapen om när och hur det ska smällas av raketer är en ständig oro för många Södertäljebor.

Kommunstyrelsen har därför beslutat att verka för ett nationellt förbud för privatpersoner att använda sig av fyrverkerier. Vi har skrivit till samtliga Sveriges kommuner och frågat om de kan tänka sig att vara med oss. Vi kommer sedan att tillskriva regeringen om saken.

Naturligtvis tycker vi att man ska få njuta av fantastiska fyrverkerier vid nyår eller speciella festligheter men då i organiserad form som garanterar säkerhet.

Boel Godner (S)

kommunstyrelsens ordförande

David Winerdal (KD)

kommunalråd

Tage Gripenstam (C)

kommunalråd

Hanna Klingborg (MP)

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel