Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi vill önska alla Södertäljebor en god jul och ett gott nytt år

Snart har 2019 passerat och vi går in i ett nytt årtionde. Det gångna året har på flera sätt inneburit förändringar och nytänkande. Tillsammans har vi – en koalition av partier som inte tidigare styrt tillsammans i Södertälje – format ett nytt samarbete.

Ofta är vi överens, men ibland krävs det att vi vrider och vänder på frågor till dess att vi finner lösningar som alla kan stå enade bakom. Oavsett vad försöker vi alltid sätta Södertäljes bästa främst.

Under året har vi fattat flera betydelsefulla beslut för Södertäljes fortsatta utveckling. Planering för två nya äldreboenden, utbyggnad av VA-nätet i de södra kommundelarna genom anslutning till Himmerfjärdsverket och ytterligare 50 miljoner kronor till kommunens kompetensförsörjningsfond är några exempel.

Vi har också ökat ansträngningen med att förbättra kommunens näringslivsarbete med fokus på bemötande och service samtidigt som klimat- och miljöfrågor har fått en större betydelse för oss än tidigare.

De senaste åren har vi i Södertälje vänt utvecklingen när det gäller skolresultat, ekonomi, kriminella strukturer och höga kostnader för försörjningsstöd. Mycket av arbetet har gjorts i samverkan mellan kommunen och andra aktörer så som rättsväsende och statliga myndigheter. Detta arbete behöver fortsätta – vi är inte färdiga än.

När vi nu går in i 2020 gör vi det med ambitioner om ett ännu bättre Södertälje likväl som medvetenhet om att hårt arbete väntar.

• Vi kommer att fortsätta vår prioritering av skolan. Vårt långsiktiga systematiska arbete för att fler och fler ska klara grundskolan och en gymnasieutbildning är avgörande för såväl våra barns som Södertäljes framtid.

• Äldreomsorgen prioriteras. Den ökade kvaliteten vi glädjande nog ser behöver gå hand i hand med en hållbar ekonomi.

• Vi kommer fortsätta arbetet mot den organiserade brottsligheten, stävja handeln med svarta hyreskontrakt och hindra utnyttjandet av våra välfärdssystem.

Nu ökar vi takten i klimatarbetet. Vi investerar i fler laddstolpar och solceller och arbetar för att minska plastanvändningen.

• Vårt arbete för Södertälje som attraktiv kommun för boende och näringsliv fortsätter. Fler bostäder byggs, både i staden och i kommundelarna. Fler ska ges möjligheten att bo, leva och verka på landsbygden. Arbetet med landsbygdsutvecklingen fortsätter och arbetet med att ta fram landsbygdsstrategin fullföljs.

• Nu ökar vi takten i klimatarbetet. Vi investerar i fler laddstolpar och solceller och arbetar för att minska plastanvändningen. Vi stärker vårt miljöarbete med genom anläggning av nya våtmarker och fler insatser för biologisk mångfald.

• Vi fortsätter på den utvecklingsresa som redan sker i kommunen. Bara under det närmsta året investerar vi 71 miljoner kronor i stadskärnan, 161 miljoner kronor i skolor och förskolor, 54 miljoner i vägbeläggning samt 20 miljoner i gång- och cykelvägar.

• Samarbetet mellan kommunen och de för både Södertälje och Sverige så viktiga exportindustrierna Astra Zeneca och Scania samt KTH fortsätter i Södertälje science park. Tillsammans tar vi ansvar för framtidens kompetensförsörjning och framtidens hållbara stad.

Till detta väntas vi under 2020 bli 100 000 invånare. Det är tydligt att Södertälje är en plats som folk vill bo, leva och driva företag i. Här finns en stor framtidstro.

Boel Godner (S)

kommunstyrelsens ordförande

David Winerdal (KD)

kommunalråd

Tage Gripenstam (C)

kommunalråd

Hanna Klingborg (MP)

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel