Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi vill avsätta en kulturarvsmiljard

Under kriser kan man finna lärdomar i vår historia. Det som tidigare generationer genomlevt kan hjälpa oss och framtida generationer. Förhållandet till vårt kulturarv och historia under kris avslöjas av våra prioriteringar, vad som ska räddas och hur vi ska gå framåt.

Coronapandemin har visat hur ett historielöst förhållningssätt kan leda till att den gemensamma kulturella sammanhållningen bortprioriteras för kortsiktiga vinster.

Regeringar har under decennier prioriterat bort kulturarvet, vilket blivit ännu tydligare under pandemin med kulturminister Amanda Linds (MP) ledarskap.

Vi prioriterar kulturen. Sedan ett par år tillbaka anslår Sverigedemokraterna medel för en kulturarvsmiljard. En långsiktig satsning på kulturarvet i hela landet med proaktiva reformer för att förvalta vårt arv till framtida generationer. Vi föreslår ett kulturarvs-rot och en kulturmiljöfond som möjliggör för aktörer över hela landet att ansöka om medel för att värna kulturarvet. Vi vill också ge ett stimulansbidrag för kulturmiljökompetens som stöttar kommunerna att vårda kulturmiljöer och lokala uttryck.

Slutligen öronmärker vi också pengar till museer över hela landet som möjliggör att de kan ansöka om medel utifrån sina egna behov.

Satsningar på kulturarvet skulle inte enbart leda till fler arbeten utan även stärka besöksnäringen.

En kris är en möjlighet att byta fokus, att ändra riktning från kortsiktiga tanklösa satsningar till mer hållbara förhållningssätt – att värna och ta hand om det vi har. Kulturarvets samlade ekonomiska bidrag till samhällsekonomin motsvarar runt en procent av BNP, i storlek med stålindustrin. I tidigare kriser har projekt genomförts för att kombinera satsningar på kulturarvet med åtgärder för att satsa sig ur krisen. I ett öppet brev till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och kulturminister Amanda Lind efterlyste Sveriges museer den 14 oktober en liknande massiv satsning på kulturarvssektorn. Ett brev som i mångt och mycket efterfrågar de förslag vi sedan länge drivit.

Satsningar på kulturarvet skulle inte enbart leda till fler arbeten utan även stärka besöksnäringen. Att stimulera byggnadsvård och kulturell hållbarhet är grön konservatism på 2000-talet.

Samtidigt kommer arvet stå kvar och förmedla vår gemensamma historia. Kanske kan ett historielöst förhållningssätt ersättas av ett historieupplyst. Ett förhållningssätt där vår gemensamma kultur upprätthålls för att vi minns och värderar vår historia.

Aron Emilsson (SD)

kulturpolitisk talesperson

Fredrik Lindahl (SD)

ledamot i riksdagens konstitutionsutskott och distriktsordförande Stockholms län

Beata Milewczyk (SD)

gruppledare Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel