Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi tar flisbranden på allvar

Jag har full förståelse för att branden skapar problem för boende i Nykvarn. Brandrök, blåljus och helikoptrar hör inte till vanligheterna. Jag är den första att beklaga detta.

Och jag vill verkligen betona att vi på Söderenergi tar detta på allvar. Vi kan aldrig garantera att material som av sig själv kan utveckla glödbrand inte gör det. Men vi kan garantera att vi gör allt vad vi kan för att upptäcka det tidigt och hantera det snabbt med utrustning och övervakning avpassad för vår verksamhet.

Nu upptäckte vi med hjälp av vår övervakning förhöjd temperatur i en bränslestack. Vi agerade direkt för att åtgärda detta. Samma dag som branden utbröt hade vi tidigare på dagen haft räddningstjänsten på plats. Efter deras inspektion fick vi klartecken att fortsätta vårt arbete. Vid lunchtid vände vinden och ökade i styrka.

Efter den stunden har vi tillsammans med räddningstjänsten arbetat dygnet runt för att minimera risker och skador för människor och miljö. Vi har varit tillgängliga och transparenta när media hört av sig. Vi står i ständig kontakt med säkerhetsansvariga i Nykvarn. Vi gör vad vi kan för att vi tar detta på allvar.

Vi håller också på att bilda oss en uppfattning om hur rök och sot påverkat människor i närmiljön.

Vi har påbörjat analysarbetet som ska ge oss svar på varför det hände och vad vi ska göra för att förhindra att det sker igen.

Nu arbetar vi metodiskt för att flytta den brandskadade flisen från Mörby direkt till våra pannor på Igelstaverket i Södertälje så att vi minimerar risken för fler glödbränder. Vi håller också på att bilda oss en uppfattning om hur rök och sot påverkat människor i närmiljön. Självklart ska ingen behöva utstå problem som orsakats av branden.

Vi tar detta på allvar.

Karin Medin

vd, Söderenergi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel