Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi ska analysera länsstyrelsens synpunkter

Samhällsbyggnadskontoret vill göra ett par förtydliganden apropå rubriken om att länsstyrelsen sågar planerna för hotell i Södertälje. Några klargöranden är viktiga för medborgarnas förståelse av den process vi nu befinner oss i.

Länsstyrelsen har aldrig skrivit att Marenhotellet är för dominerande, eller att det inte passar in i kulturmiljön. I stället vill länsstyrelsen se en analys för vad hotellplanen kan innebära för kulturmiljön. Vad länsstyrelsen nu ber om är att de utredningar som redan gjorts kompletteras, för att säkerställa sådant som exempelvis hanteringen av dagvatten och risk för översvämningar, markföroreningar och geotekniska utredningar. 

Artikelläsaren får intrycket att planen för hotell vid Torekällberget inte skulle klara normen för vattenkvalitén. Inte heller detta stämmer. Länsstyrelsen vill att framtagen dagvattenutredning kompletteras för att kunna utesluta att problem skulle uppstå med vattenkvalitén.

I samrådsskedet är det mycket vanligt att länsstyrelsen gör den här typen av yttranden

Det är viktigt att poängtera att länsstyrelsen yttrar sig i alla detaljplaner. I samrådsskedet är det mycket vanligt att länsstyrelsen gör den här typen av yttranden som de nu gjort runt planerna för hotell vid Maren och Torekällberget.

I det skede där vi nu befinner oss – samrådsskedet – finns inte heller alla svar och detaljer. Vi kommer nu att analysera det som länsstyrelsen påpekat, vilket vi alltid gör i stora som små detaljplaner. Det som nu väntar är ett granskningsskede. Inför det kan det givetvis bli aktuellt att anpassa delar av förslagen.

Andreas Klingström

tillförordnad samhällsbyggnadsdirektör, Södertälje kommun

Sofia Cedergren

tillförordnad planchef, samhällsbyggnadskontoret, Södertälje kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel