Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi måste bygga barn med starka kulturella identiteter

Diskussionen om de finska klasserna på Stålhamraskolan berör många fler än de barn – och deras föräldrar – som nu går i de aktuella klasserna. Det här är en viktig och principiell fråga.

Det har säkert inte undgått någon att Södertälje är ett finskt förvaltningsområde, vilket betyder att kommunen har ett särskilt ansvar att värna om det finska språket och finsk kultur. Många känner också förmodligen till att Europarådet har kritiserat Sverige för brister i utbildningen i de nationella minoritetsspråken.

Jag blev för några år sedan intervjuad om min trespråkiga familj och fick frågan om statusen på det finska språket har påverkat mina barn och deras ovilja att prata sitt modersmål. Först förstod jag inte frågan, men efter lite reflektion gick det upp för mig att föraktet för finska språket och finskhet i allmänhet lever vidare. Det är inga barn som tycker att det är pinsamt att prata engelska eller franska, men det är åtskilliga barn som vägrar att prata finska.

Länge har vi finländare varit utsatta för fördomar och nedsättande kommentarer. Fortfarande träffar jag folk med finskt påbrå som försöker glömma och gömma sina rötter. Vi har varit ett ”kulturellt underlägset” folk, som med det svenska språkets hjälp skulle lyftas till en ”högre’ kulturell nivå” (Lindberg & Dahlstedt 2008:8).

Jag tror inte att det längre är ett medvetet förakt för eller medvetna fördomar mot oss finländare. Men det finns undermedvetna toner, som tyvärr påverkar våra barn. Vi behöver signaler från både staten och kommunen om att det är viktigt att lära sig sitt modersmål och att kunna känna stolthet över sina rötter. Det är därför i sammanhanget glädjande att utbildningsnämnden nyligen fattat beslutat om ett åtgärdspaket och bland annat redan i år skjuter till extra resurser för den finskspråkiga undervisningen på Stålhamraskolan. Vi måste satsa på att bygga barn med starka kulturella identiteter.

Anna Syrjänen (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel