Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi gör vårt yttersta för att lösa lokalfrågan för STA

Annons

Att Södertälje teateramatörer (STA) står utan egen scen är något som tagits upp på LT:s debattplats flera gånger. Tack för era inlägg i en angelägen debatt. Engagemanget delas fullt ut av såväl politik- som tjänstemannakår.

På alla håll görs det yttersta för att lösa lokalfrågan för STA. Åren 1983–2016 hade STA sin egna scen på Sagateatern. Därefter upphörde avtalet med bostadsrättsföreningen som äger lokalerna och STA blev scenlösa. Kommunen har prövat möjligheten att åter nyttja Sagateatern. Lokalerna är emellertid nedgångna och i stort behov av upprustning. Ventilationsanläggning måste installeras och sättningsskador åtgärdas. Brandskyddsmyndigheten kräver även nya utrymningsvägar för att lokalen ska tillåtas nyttjas. Lokalerna står inte under kommunens rådighet, vi ser inte detta som ett realistiskt alternativ.

Vi har också undersökt möjligheter om en scen för STA på annan plats i citykärnan – där har vi inte hittat en lösning som matchar STA:s önskemål. Kommunen har sedan flera år tillbaka ordnat lokaler för STA på Orionkullen. De inryms i ”Flickskolan”. I lokalen har STA kansli och möjlighet till repetition.

Under arbetets gång har vi kommit fram till att vi ska satsa på utökat samutnyttjande av kommunens lokaler - för bättre ekonomisk hållbarhet.

Lokalfrågan har hög prioritet i kommunen. Utredningsarbetet är dock komplext och tar tid. Under arbetets gång har vi kommit fram till att vi ska satsa på utökat samutnyttjande av kommunens lokaler - för bättre ekonomisk hållbarhet. Kommunen kan inte tillhandahålla lokaler till varje enskild förening. Vi satsar på gemensamma kulturarenor för kulturutövning i staden.

Vi hoppas kunna presentera en hållbar lösning för Södertäljes teaterföreningar framöver. I väntan på en långsiktig lösning har STA erbjudits flera möjligheter, däribland att hålla föreställningar på Castorscenen. De bokar då in sig via Oktoberteatern.

Kultur- och fritidskontoret har de senaste åren föreslagit olika temporära lösningar för STA som de delvis nyttjat. Bland annat att i samverkan med Kulturskolan nyttja aulan i Västergård, och att använda Trombon i stadshuset för möten och som lagringsplats. Dessutom har en förstudie gällande Annexet på Orionkullen genomförts och frågan om lokal på Holmfastvägen har studerats.

Anledningen till att STA, och andra föreningar, får betala för att hyra in sig på Oktoberteatern är att det är Oktoberteaterns utrustning som finns på scenen. Det är Oktoberteatern själva som administrerar bokningarna. Vi utgår från att relationen mellan STA och Oktoberteatern sköts professionellt och respektfullt från bägge parter. Att det förs en konstruktiv dialog om nyttjande av Castorscenen.

Huruvida modellen där Oktoberteatern hyr ut Castorscenen är optimal eller inte, är något vi utvärderar. Vi arbetar med att hitta en bra och hållbar lösning för Södertäljes teatergrupper. Det är för tidigt att redovisa de planer som vi i nuläget diskuterar, den diskussionen måste främst föras direkt med berörda parter.

David Winerdal (KD)

ordförande kultur- och fritidsnämnden

Helena Hellström

tillförordnad kultur- och fritidschef

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel