Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi är som bäst när vi hjälps åt

Tänk om vi bygger ett ännu mer motståndskraftigt samhälle. Där de investeringar vi gör i dag inte bara är bra för oss som lever här och nu, utan också för den värld som vi lämnar över till våra barn och barnbarn.

Vi har inte råd att tappa takten i hållbarhetsarbetet till följd av coronapandemin, utan måste lära oss av vår krishantering och bygga ett mer robust samhälle som står starkare under kriser som kommer framöver – både framtida pandemier och andra hot.

Medvetenheten om klimatkrisen har den senaste tiden ökat hos många människor. Den globala sårbarheten, men också effekterna av stora förändringar i människors beteende är en ögonöppnare. Många har också haft anledning att uppleva och finna tröst i naturen. I Södertälje kommun har vi kommit en bra bit på väg när det gäller vårt långsiktiga åtagande att minska vår klimatpåverkan.

Vi jobbar också aktivt med naturvård, för både människors livskvalitet och ekosystemens resiliens. Vi behöver utveckla vårt arbete ännu mer med klimatanpassning och minskade utsläpp.

Coronapandemin har tydligt visat på behovet av starkare trygghetssystem för alla när vi blir sjuka eller arbetslösa.

När det gäller krisberedskap i form av ökad självförsörjning och ett mer robust livsmedelssystem är det ett område där Södertälje kommun ligger i framkant. Vi har mycket att lära övriga Sverige om hur den offentliga måltiden kan användas som ett verktyg för hållbarhet i normalläge och beredskap i kristid. Att se över frågor om beredskapslager av livsmedel men även mediciner och skyddsutrustning är angeläget. Det behövs också en ökad egenproduktion av förnybar energi och bränsle.

Coronapandemin har tydligt visat på behovet av starkare trygghetssystem för alla när vi blir sjuka eller arbetslösa. Det handlar mycket om ett statligt ansvar men även i kommunen arbetar vi för att jämna ut skillnaderna i livsvillkor och hälsa, genom bland annat föräldraskapsstöd, en trygg skolgång och stöd till kultur och idrott. En viktig utmaning på både lokal och nationell nivå är att bryta bostadssegregationen och minska barnfattigdomen.

Om det är något vi lärt oss de senaste månaderna är det att Sverige och våra lokalsamhällen är som bäst när vi hjälps åt. När vi gör det vi kan för andra och ställer upp för varandra. När det verkligen gäller klarar vi som samhälle väldigt mycket – och det kommer vi behöva göra även framåt.

Hanna Klingborg (MP)

språkrör Södertälje

Lars Greger (MP)

språkrör Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel