Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Verkligheten väntar inte på passiva politiker

Vetenskapen är tydlig, mänskligheten har orsakat den globala uppvärmningen. Världens ledare har i FN enats om mål för att begränsa uppvärmningen.

Det är märkligt att det ska behövas upprepas, även om det är få som försöker måla upp en bild av motsatsen, så är det viktigt att vara tydlig. Politiken har en viktig och brådskande uppgift i att få ner utsläppen för att begränsa ytterligare uppvärmning och ställa om till ett samhälle som bättre klarar extremt väder.

Lösningar behövs både lokalt och globalt. Miljöpartiet arbetar hårt på alla politiska nivåer för det. Sveriges regering med Miljöpartiet i spetsen har framgångsrikt drivit på för ambitiösa globala mål och en bättre klimatpolitik i EU. Effekten av klimatminister Isabella Lövins förslag ”the Swedish proposal” som förändrade systemet för handel med utsläppsrätter motsvarar minskade utsläpp inom EU motsvarande 50 gånger Sveriges årliga utsläpp. Sverige har dessutom sedan Miljöpartiet ingick i regeringen 2014 skrotat utsläppsrätter motsvarande cirka 120 miljoner ton koldioxid.

I Södertälje har sverigedemokraten Tommy Hansson vid flera tillfällen i kommunfullmäktige uttryckt att han inte tror på den samlade vetenskapen, i stället har han egna idéer om hur det ligger till. Det praktiska med Tommy Hanssons idé är att den globala uppvärmningen skulle handla om tillfälligheter och att politikens uppgift därför är att göra så lite som möjligt.

Nu är det så att vi lever i verkligheten och inte i Tommy Hanssons minnen från 60-talet.

Enligt Hanssons senaste debattinlägg verkar han basera sin idé bland annat på hur han minns sin ungdoms somrar på 1960-talet.

Nu är det så att vi lever i verkligheten och inte i Tommy Hanssons minnen från 60-talet. Verkligheten är att de senaste fem åren har varit de varmaste som uppmätts i världen och att 2010–2019 är det varmaste årtionde som uppmätts. Även i Södertälje har vi noterat mer extremt väder under senare år vilket bland annat Miljöpartiet påtalat.

Vi är många som är oroade över klimatet. Enligt SOM-institutet som gör årliga mätningar av åsikter och beteenden i Sverige svarar 85 procent av svenskarna att de är mycket eller ganska oroade över klimatförändringarna.

Vi politiker behöver visa på lösningar – inte som Sverigedemokraterna vifta bort problemen. Lokalt behöver vi få ner utsläppen och anpassa samhället, så att vi bättre kan hantera mer extremt väder som långa torrperioder och skyfall. Det finns mycket kvar att göra och målet för oss är tydligt - utsläppen ska ner mot noll och samhället ska ställas om så att vi som lever nu och kommande generationer får en framtid att längta till.

Hanna Klingborg

Lars Greger

språkrör Miljöpartiet Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel