Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vem försöker smita, Annie Lööf?

Januariöverenskommelsen 2019 mellan S–MP-regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är en kompromiss. Centern fick igenom att det ska bli utökade undantag från turordningsreglerna när företag säger upp personal och billigare för företagen att säga upp folk. Socialdemokraterna fick igenom att den grundläggande balansen mellan arbetsgivare och arbetstagare inte ska rubbas och arbetstagare skyddas mot godtyckliga uppsägningar.

En utredning sattes till för att utarbeta förslag till hur Lagen om anställningsskydd (Las) ska ändras för att tillgodose dessa krav, ofta motstridiga. Om parterna på arbetsmarknaden kommer överens om hur Las ska ändras så ska regeringen lägga fram förslag i linje med vad parterna gjort upp. I annat fall ska utredningens förslag genomföras. Så står det i Januariöverenskommelsen.

Det är svårt att förstå hur partierna bakom överenskommelsen kunde använda formuleringen ”I annat fall genomförs utredningens förslag”, långt innan de kunde veta vilka förslag utredningen skulle lägga fram. Ett olycksfall i arbetet under tidspress?

Parternas förhandlingar har strandat och utredningen lagt fram förslag som kraftigt försämrar balansen på arbetsmarknaden till arbetstagarnas nackdel. Framför allt i små företag, de med 15 arbetstagare eller mindre. Där blir det nästan inte kvar någon lag om anställningsskydd.

Vid uppsägning på grund av arbetsbrist föreslår utredningen att arbetsgivaren får rätt att undanta fem anställda från turordningsreglerna. Det skulle göra turordningsreglerna meningslösa i små företag. Arbetsgivarens godtycke skulle gälla om vilka som ska mista jobbet eller inte.

Vid uppsägning av personliga skäl skulle det bli omöjligt att med stöd av Las ogiltigförklara en uppsägning, även om det saknas sakliga skäl för den. I företag med färre än 15 arbetstagare skulle det inte ens gå att kräva skadestånd för en uppsägning utan sakliga skäl. Också här skulle arbetsgivaren bestämma efter eget godtycke.

Utredningen föreslår att arbetsgivare ska vara skyldiga att ge arbetstagare möjligheter till viss kompetensutveckling, tillsvidareanställda såväl som tidsbegränsat anställda. Men det handlar då om insatser inom ramen för anställningen. Syftet är inte att arbetstagaren ska kunna klara av något annat arbete på arbetsmarknaden. Rätten till kompetensutveckling blir därmed inte mycket värd i samband med att arbetstagare förlorar sina jobb.

Sammanfattningsvis: Utredningens förslag ändrar alldeles påtagligt balansen på arbetsmarknaden till arbetstagarnas nackdel, trots att det tydligt står i Januariöverenskommelsen att den balansen inte ska rubbas.

Det är Annie Lööf som försöker komma undan en viktig del av överenskommelsen

När Socialdemokraterna tar upp detta och hävdar att ett lagförslag inte kan se ut som utredningen föreslår, då anklagas de av Centerpartiets ledare Annie Lööf för att vilja ”smita ut bakvägen” från Januariöverenskommelsen. Och hon frågar om Socialdemokraterna går att lita på när det gäller att hålla ingångna avtal. Centern hävdar att utredningens förslag ska genomföras, punkt och slut.

Men det är Annie Lööf som försöker komma undan en viktig del av överenskommelsen genom att blunda för kravet på att balansen mellan arbetsgivare och arbetstagare inte ska rubbas och att arbetstagare ska skyddas mot godtyckliga uppsägningar. Krav som hon själv skrivit under.

När Socialdemokraterna tar upp det här ämnet är det inte för att smita från avtal utan för att diskutera om utredningens förslag verkligen stämmer med Januariöverenskommelsen. Annie Lööf borde delta i en saklig diskussion om detta utan att ifrågasätta Socialdemokraternas vilja att hålla ingångna avtal.

Om Stefan Löfven inte lyckas övertyga Annie Lööf om att det vore klokt att ändra utredningens förslag, så får väl regeringen förutom förslagen i utredningen även lägga fram förslag till arbetstagarnas förmån, motvikter till de försämringar i tryggheten som utredningen föreslår.

Alla punkter i ett avtal är viktiga, inte bara de som passar Centerpartiet och Annie Lööf.

Bosse Elmgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel