Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Värna mångfalden i coronatider

Coronaviruset påverkar just nu oss alla. Världsekonomin har tvärbromsat och många människor är oroliga för den egna och anhörigas hälsa. Detta är en prövningens tid för oss alla och inte minst för de svenska företagen.

Svenskt näringsliv består av en mångfald av företag, från stora restaurangkedjor och åkerier till små kulturkaféer och mindre lokala familjeföretag med enstaka fordon. Oavsett om vi betraktar svenskt näringsliv ur perspektivet besöks- eller åkerinäring är mönstret det samma. Små företag kämpar med knappa marginaler sida vid sida med större företag. Denna mångfald är en styrka.

En av de allvarliga effekterna kring Coronaviruset är att de med minst marginaler riskerar att slås ut först. Ett skräckscenario är att tusentals kaféer, små museer, mindre åkerier, bussbolag och företag med bara en taxibil slås ut. När epidemin väl är över och marknaden återhämtar sig återstår till slut större företag som tar ytterligare marknadsandelar. Sverige riskerar att falla tillbaka till den situation som präglade 1960- och 70-talen med statliga monopol och oligopol inom näringslivet.

Detta vore mycket olyckligt. Småföretagande är grunden för nyföretagande och i förlängningen jobb och tillväxt. De små företagen får landsbygden att leva, är ofta klimatsmarta och dess lokala förankring har många viktiga värden. I den tid vi lever i just nu måste vi politiskt inte bara lyssna till de som skriker högst och mest, ofta de som är störst och har stora kommunikativa resurser. Vi måste med ekonomiskt stöd också säkerställa att de små företagen överlever krisen och kan börja verka igen när vi går in i en fas av ekonomisk återhämtning.

Sverige ska vara ett land där människor vågar att förverkliga sina drömmar

Som privatpersoner kan vi göra medvetna val när vi handlar. Köp mat från din lokala restaurang, beställ en taxi från någon som äger sin egen bil, se till att besöka det lokala museet när det återöppnar även om du varit där flera gånger.

Mångfald är något värdefullt och viktigt. Sverige ska vara ett land där människor vågar att förverkliga sina drömmar och starta en rörelse i liten skala som över tid kan växa och skapa tillväxt och mervärden för samhället.

Många små företagare är på goda grunder mycket oroliga just nu. Moderaterna är dock tydliga. Vi ska hjälpa varandra och säkerställa att både små och stora företag överlever och kommer ut på andra sidan krisen.

Väl där ska vi fortsätta att stötta mångfald och företagande. Det är bara på detta sätt vi bygger Sverige starkt.

Maria Stockhaus (M)

trafikpolitisk talesperson

Lotta Finstorp (M)

kulturpolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel