Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Varför ingriper inte polisen mot den olagliga terrängkörningen vid Underås?

Sedan många år tillbaka har motocross- och enduroförare använt sig av Underås grustag för att, utan tillstånd, utöva sin sport. Numera har körandet eskalerat kraftigt – både vad gäller frekvens och antalet förare. Därtill har körområdet utvidgats från grusgroparna till skogarna kring området.

Körslingan som det görs reklam för i flera internetforum sträcker sig numera hela vägen från Flotthamn (Underås båtklubb) till trakterna kring gamla Malmsjöbadet och Naturskolan. Det körs i bredd hela vägen från Enhörnaleden ända ner mot Mälaren. Uppskattningsvis är körslingan som mc-förarna använder i dag över en mil lång. Och åtminstone en del av den olagliga körningen sker i vattenskyddsområdet.

Åkare lockas hit från hela länet och ännu längre bort. Fabriks- och proffsteam använder ohämmat området för träning – och som vi uppfattar det även för mer eller mindre officiella tävlingar. Det hela framstår som välorganiserat, det finns exempelvis en körriktning som förarna ska hålla sig till i slingan.

Sedan Telge nät drog nya vattenledningar genom skogen från Mälaren till vattentäkten och vattenskyddsområdet vid Malmsjöåsen öppnades en grusbelagd 20–30 meter bred gata i skogen – väldigt lik en crossbana. Denna öppning nyttjas av åkarna på en del av körslingan. Hastigheterna – och därmed ljud- och miljöstörningarna – är mycket höga på den sträckan.

Körningen stör boende i de detaljplanerade områdena Dammkärr och Vattubrinken dels genom oljud, dels genom fara när vi rör oss i närområdet och motorcyklarna kommer i mycket höga hastigheter.

Det är inte fråga om ungdomar som är ute och kör. Det handlar om hantverkare (av transportfordonen att döma) och personer i 30–50-årsåldern.

Då det finns, eller fanns, ett rikt djurliv i området med rådjur, hjortar, älgar och vildsvin kan vi inte annat än utgå från att även djuren störs av den illegala körningen. Stigarna och terrängen i skogen är helt sönderkörda av motorcyklarnas grova mönster på däcken.

Det är inte fråga om ungdomar som är ute och kör. Det handlar om hantverkare (av transportfordonen att döma) och personer i 30–50-årsåldern. Ibland har de tagit med sina barn/ungdomar (även minderåriga) som också kör på egna motocrosscyklar.

Många av oss som bor och verkar i berörda områden använder skogarna för promenader, löpträning, ridning, bär- och svampplockning har påtalat för motorcyklisterna att det de gör är olagligt och störande. Inte sällan har sådana påpekanden bemötts med okvädesord och aggressivitet.

Ofta är platserna där åkarna samlats kraftigt nedskräpade efteråt med bland annat tomma starkölsburkar.

Vid ett stort antal tillfällen har det gjorts polisanmälningar de senaste tio åren, men inget synes hända från polisens sida. Numera körs det i princip varje lördag, söndag och helgdag med allt mellan 30 och 50 transportfordon parkerade på vägen till Bastmora vid grustaget, vid Bastmora samt på vägen ner till Flotthamn. Varje fordon kan ha allt från en–sex motorcyklar med sig. Vilket innebär att uppåt 100 motocrosscyklar kör samtidigt i skogen. Det har också blivit vanligare att ett antal ekipage också söker sig ut på vardagseftermiddagar, kvällar och nätter för att nöjesköra.

Terrängkörningslagen förbjuder tydligt all terrängkörning med motorfordon, därför ställer vi oss frågande till varför polisen – trots alla samtal och anmälningar – inte ingriper mot den pågående brottsligheten. Till det sker ett flertal andra trafikbrott genom de vårdslösa körningar i höga hastigheter på allmän väg med oregistrerade motorcyklar.

Vi har inget emot att de som vill utöva motocross eller enduro som sport gör det. Men sådan verksamhet kräver tillstånd och måste ske enligt de lagar och regler som gäller.

Det är upp till utövarna att organisera sig och hitta en lämplig plats, med tillstånd, för sin sport. Den olagliga körningen måste beivras och förebyggas av polisen.

Styrelserna i

Dammkärrs vägförening

Vattubrinkens vägföreningen

Underås båtklubb

Störvikens stugförening

Södertälje ridklubb

Bastmora jaktlag

Markägaren Jehanders grus

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel