Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Var vaksam mot felaktig information i dessa oroliga coronatider

I flera veckor har det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 dominerat vardagen för oss alla. Smittspridningen, råd från Folkhälsomyndigheten och beslut från regeringen har förändrat vårt sätt att leva och arbeta. Det kommer att finnas en tid efter detta virusutbrott, men vi är tyvärr inte där ännu.

Det pågår sedan länge en massiv informationsinsats i Södertälje. Kommunen har sedan mars månad spridit information på olika språk via hemsidan sodertalje.se, på sociala medier, via suryoyotalande tv-kanaler, till alla vårdnadshavare med barn i skolan, genom utskick till hushåll samt med foldrar och affischer i alla våra verksamheter.

Vi har nått ut mycket brett på dessa sätt men vi måste alla hjälpas åt att sprida rätt information. Denna informationsspridning kommer att pågå så länge virusutbrottet varar. Även Region Stockholm och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) sprider mängder av information på många olika språk.

Det är bra att så många känner det ansvar vi alla har som medmänniskor för att begränsa smittspridning och skydda våra äldre.

Ett särskilt tack till föreningar, kyrkor, företag och privatpersoner som gör ett fint och viktigt arbete med att sprida Folkhälsomyndighetens råd och annan information till medlemmar och anhöriga. Det är bra att så många känner det ansvar vi alla har som medmänniskor för att begränsa smittspridning och skydda våra äldre.

Tyvärr förekommer spridning av felaktig information i svenska samhället och också här hos oss i Södertälje. Lyssna gärna till uppmaningen från MSB: ”När du ser något som du blir extra euforisk eller upprörd över, tänk efter.” Kvalitetssäkrad information finns på kommunernas, regionernas, Folkhälsomyndighetens och MSB:s respektive hemsidor.

Många frågor vi får handlar om äldreomsorgen. Våra anställda gör ett mycket bra och viktigt jobb. Förutom en fungerande ordinarie verksamhet har vi på särskild plats speciellt utbildad personal med skyddsutrustning som ser till att de äldre som behöver tas om hand av oss efter sjukhusvistelse får en god omvårdnad.

Vi är medvetna om den oro som finns både från en del vårdtagares och från en del anställdas sida. Kommunen arbetar därför med både utbildning och information. Det är en ny och annorlunda situation och eftersom alla anställda som känner symtom ska stanna hemma har vi också en del vikarier på plats. Även det kan skapa viss oro. Vi har en krisstab igång som följer läget hela tiden för att vi ska kunna fatta rätt beslut och vidta rätt åtgärder.

Vi behöver alla och en var fortsätta som vi gjort länge nu med att skydda våra äldre och andra människor i riskgrupper från smittan

Men det räcker inte med information och att den når fram. Det räcker inte med att kommunen följer alla råd och riktlinjer i våra verksamheter. Vi behöver alla och en var fortsätta som vi gjort länge nu med att skydda våra äldre och andra människor i riskgrupper från smittan och även i allmänhet begränsa smittspridning.

Vi ska stanna hemma om vi har minsta lilla symtom som hosta, feber, ont i halsen, förkylning och/eller svårt att andas. Vi ska inte göra onödiga resor eller träffas i stora grupper. Vi ska hålla avstånd till varandra, inte besöka äldre över 70 år och tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten eller med handsprit.

Vi behöver alla hjälpas åt i denna svåra tid och vara rädda både om oss själva och om varandra. I Södertälje tar vi oss igenom detta tillsammans.

Boel Godner (S)

kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel