Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vår tid är nu, Stefan Löfven

SCB:s partisympatiundersökning har nyligen presenterats. Socialdemokraterna erhöll 26,3 procent och är med marginal det största partiet. 3,7 procentenheter större än tvåan, Sverigedemokraterna.

Omsatt i mandat får januaripartierna (S, MP, C och L) 152 samt Vänsterpartiet 29. De konservativa högerpartierna (SD, M och KD) får 168. Det fordras 175 mandat för att erhålla majoritet i riksdagen. Skulle denna undersökning bli valresultat innebär det, allt annat lika, ingen förändring i regeringsfrågan.

Nu gäller det att lägga upp en strategi som når målet, att var tredje röst, 33 procent, går till Socialdemokraterna vid nästa val. Jag vill sätta fokus på speciellt tre viktiga faktorer, som bör få en framträdande roll nu och fram till valet 2022.

• Det är ett värderingsval. Valet avgör vilket Sverige vi vill ha. Vårt land ska bygga på medmänsklighet och solidaritet och på en värdegrund om människors lika rätt och värde – oavsett hudfärg, härkomst eller religion. Den svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas. Sverige ska vara en konstitutionell demokrati med oberoende rättssystem. Individens fri- och rättigheter ska vara självklara. Konstitutionell eller liberal demokrati formar ett samhälle, som strävar efter tolerans, mångfald och pluralism. Vi socialdemokrater säger bestämt nej till populism, som utnyttjar folkligt missnöje och underblåser det med enkel och opportunistisk argumentation.

Enligt dagsaktuell opinionsmätning är SD lika stort som M och KD tillsammans.

• Valet är avgörande för regeringsfrågan. Mot en mittenregering – S, MP – med stöd av socialliberala partier står en opposition bestående av SD, M och KD. Enligt dagsaktuell opinionsmätning är SD lika stort som M och KD tillsammans. Regeringsalternativet är en konstellation med Jimmie Åkesson (SD) som trolig statsminister. SD har sina rötter i de nynazistiska rörelserna på 1990-talet och finns fortfarande kvar i den rasistiska myllan. Fria domstolar, oberoende universitet och oberoende medier hotas nu i Ungern och Polen. Men SD vill inte att dessa länder ska granskas. Det ska inte Bryssel lägga sig i, sa Jimmie Åkesson vid riksdagens EU-politiska partiledardebatt i november.

Vilken linje skulle en Åkesson-regering hålla vad gäller grundvärderingar och förhållande till Ryssland, med tanke på SD:s relation till Putins högernationalistiska partners i EU-parlamentet? Och hur skulle en sådan regering kunna driva svenska intressen för ett sammanhållet EU med ett SD som är ett enfrågeparti och egentligen inte vill vara med i EU?

• För det tredje. Januariavtalet måste tydliggöras. För detta ändamål bör en växelverkan överenskommas mellan partierna för att förklara innehållet i överenskommelsen. Målet ska vara att det ska uppfattas av väljarna som en sammanhållen berättelse oavsett vilken av parterna, som redogör för uppgörelsen. Januariavtalets 73-punkter innehåller bra politik för att lösa Sveriges problem i närtid och på längre sikt.

Nu är rätt tid att starta en mellanvalskampanj.

Arnold Andersson

socialdemokrat i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel