Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vår politik minskar klyftorna i ett alltmer ojämlikt Sverige

Sista fredagen i september krävde människor i hela världen samhälls- och livsstilsförändringar och sa att vi inte kan ha ett ekonomiskt system som bygger på ständig tillväxt och ständigt ökad konsumtion. Den nuvarande utvecklingen förbrukar snabbt jordens tillgångar, ökar växthuseffekten och bedriver rovdrift på fattiga människors arbete.

Vänsterpartiets mål är ett fossilfritt samhälle senast år 2030. Det betyder bland annat ökade investeringar i förnyelsebar energi, hållbara bostäder och gröna transporter. Men för att kunna bemästra miljöproblemen och fördela det begränsade miljöutrymmet rättvist är också internationell solidaritet, minskade klyftor mellan fattiga och rika och mellan män och kvinnor en förutsättning. Vi kan inte förtrösta oss på att marknaden och individuella konsumtionsmönster ska lösa problemen. Därför vill Vänsterpartiet bland annat:

1) Inrätta en grön statlig investeringsbank med minst 100 miljarder kronor i kapital före 2022.

2) Fasa ut miljöskadliga subventioner och lägga resurserna på ett hållbart Sverige.

3) Ge direktiv till AP-fonderna att göra sig av med innehaven i kol, olja och fossilgas.

4) Införa vägslitageavgift för tunga lastbilar och flygskatt för att investera intäkterna i miljövänliga resor och transporter.

5) Upphöra med nybilsförsäljning av bensin- och dieselbilar efter 2025.

6) Säkra att det alltid ska vara billigare med klimatvänliga transportalternativ.

7) Införa klimatmål för att även minska de konsumtionsbaserade utsläppen.

När stora miljösatsningar krävs sänker regeringen i stället skatterna för de rika. Alla som tjänar mer än 60 000 kronor i månaden får skattesänkningar som minskar statens inkomster med sex miljarder kronor. Andra skattesänkningar gör att inkomstbortfallet blir hela 16 miljarder kronor, resurser som skulle ha behövts i klimatarbetet och för att utjämna ekonomisk ojämlikhet.

Regeringen har förlorat den kompass som pekar ut våra ödesfrågor och att socialdemokratin fjärmat sig från sina rötter i arbetarrörelsen.

Det bisarra är att den ”feministiska” regeringen själv säger att budgeten främst gynnar män och höginkomsttagare. Ännu märkligare blir det när vi vet att de med höga inkomster står för störst klimatpåverkan. Lägger vi till att försvaret beräknas få ytterligare fem miljarder visar det på att regeringen har förlorat den kompass som pekar ut våra ödesfrågor och att socialdemokratin fjärmat sig från sina rötter i arbetarrörelsen.

I Vänsterpartiets budgetförslag finns en plan för hur klyftorna ska minska i ett alltmer ojämlikt Sverige. Det ger människor möjlighet att ta makten över sina liv så att vi tillsammans kan lösa de akuta utmaningar Sverige och världen står inför. Vänsterpartiets höstbudget innehåller därför bland annat följande:

1) Ökade investeringar i kollektivtrafik och infrastruktur, som t.ex. järnväg och bostäder.

2) Skärpt skattesystem så att höginkomsttagare, kapital, arv och förmögenheter ska beskattas högre, låg- och medelinkomsttagare mindre.

3) Stärkt ekonomi för kommunerna så att vård, skola och omsorg får utökade resurser.

4) Tandvård infogad i försäkringssystemet - tändernas status är en klassfråga och hela tänder en rättighet.

5) Reparerade socialförsäkringar. Stärkt sjukförsäkring, A-kassan och arbetsmarknadsutbildning.

6) Höjd garantipensionen med 1 000 kronor i månaden.

7) Lagändringar för säkra tillgången på personlig assistans.

8) Reformer för att fler ska få utbildning inom välfärdsyrkena där arbetskraftsbristen är akut.

Det röda är det nya gröna.

Ulf Eriksson (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel