Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vänsterpolitik är ett övergrepp på den enskilde

Om det vore så att vänsterns krav på återinförande av skatter skulle genomföras borde alla gåvor och bidrag som går till riksdagspartierna vara skattepliktiga – då de samtidigt erhåller stora belopp av skattebetalarna i form av partistöd. Naturligtvis är inte detta lämpligt, för demokrati kostar. Om detta beskattas minskar man ju partiernas rörlighet och skatten skulle därför påverka demokratin negativt.

Jag vill nu med denna artikel visa på hur vänsterns skattepolitik och synen på privat ägande påverkar den enskildes makt över sitt eget liv då hens rörelsefrihet under vardagen också påverkas negativt.

Vänsterpartiets politik innebär att staten får ett större inflytande över våra liv. Partiet vill höja skatter, återinföra destruktiva skatter samt försämra äganderätten. Med andra ord, partiet vill att staten ska få mer betalt och folket mindre att säga till om i sin vardag.

Vi ser hur Vänsterpartiet aktivt motverkar den valfrihet vi har i dag vad gäller vård, skola och omsorg. Det innebär att det är stat, region och kommun som skulle styra utbudet mer och att det blir svårare för var och en av oss att själva kunna påverka insatsen.

Vänstern vill förstärka skattetrycket genom att återinföra fastighetsskatten samt gåvo- och arvsskatten. Till detta vill partiet att man ska fasa ut ränteavdragen. Det sistnämnda innebär en dubbelbeskattning om fastighetsskatten återinförs.

Vänsterpartiet vill dessutom att kommunen ska kunna frånta tomtägare deras tomter utan att betala någon ersättning om kommunen behöver marken. I deras partiprogram framkommer att ”De rättigheter som springer ur ägandet måste begränsas och ägandet i sig övergå till gemensamma former.”

Vänsterpartiet verkar alltså för ett betydligt hårdare skattetryck, mindre valfrihet för den enskilde i vardagen samt sämre skydd för privat egendom

Tänk på Eskilstuna och de som har fått lämna sina hus för Amazons etablering. De fick marknadspriset för tomten och lite till. I vänsterns värld hade de riskerat att enbart få lämna sina fastigheter utan att få något tillbaka. Se utredningen ”Ett snabbare bostadsbyggande” (SOU 2018:67) som den nu aktuelle partiledarkandidaten Nooshi Dadgostar (V) lämnade förra mandatperioden till regeringen. Om detta förslag skulle genomföras skulle fastighetsvärdet i Sverige sjunka rejält och många skulle få det mycket svårt då de blir utblottade.

Vänsterpartiet verkar alltså för ett betydligt hårdare skattetryck, mindre valfrihet för den enskilde i vardagen samt sämre skydd för privat egendom – då staten ska bestämma än mer gällande vår vardag samt hur den privata egendomen ska nyttjas eller om den enskilde ska få ha den kvar.

Ett förtryck med andra ord och ett övergrepp mot den enskilde individen. Sådan politik står Vänsterpartiet för och demokrater ska därför vara mycket försiktiga med att ha samröre med detta ytterlighetsparti. Jag anser att Vänsterpartiet hotar det svenska demokratiska samhället som vi i dag har.

Tor Nilsson (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel