Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Välkomna med i klimatarbetet, Vänsterpartiet

Vänsterpartiet har sent om sider vaknat upp och konstaterat att det som forskarna sagt i flera decennier nu är på riktigt och på allvar. I en debattartikel (LT, 14 februari) skriver partiets lokala klimatpolitiska talesperson, Eva Bjurholm, om det allvarliga läget.

Det är bra och vi välkomnar Vänsterpartiet in i det lokala klimatarbetet och debatten. Det höga tonläget hänger tyvärr inte ihop med Vänsterpartiets egna prioriteringar.

Vänsterpartiet har under många år styrt Södertälje kommun tillsammans med MP och S, fram till för drygt ett år sedan. Vi som suttit tillsammans med lokala vänsterpartister under lång tid vet att Vänsterpartiet varken agerat för eller stöttat det lokala klimatarbetet. Tonläget har varit tufft utåt, men vid förhandlingsbordet har intresset varit litet eller obefintligt när det gäller resurser för att få ner utsläppen.

Även nu när Vänsterpartiet som oppositionsparti presenterar en helt egen budget för kommunen 2020, finns inte en enda krona till klimatarbete utöver majoritetspartiernas budget. Däremot föreslås en nedskärning på de centrala personalresurser som används till bland annat miljö- och klimatarbete. På samma sätt är det på nationell nivå. När Vänsterpartiet under förra mandatperioden redovisat sina framgångar från förhandlingar med regeringen, var två av 80 punkter (med en generös tolkning) kopplat till klimatet.

Ja, det är klimatnödläge. En viktig aspekt är vad nödläget ska innebära. Vänsterpartiets motion handlar om flera olika delar. Vänsterpartiet menar att stabsläge ska införas. En krislösning där den demokratiska ordningen sätts åt sidan för att hantera en tillfällig akut situation.

Klimatnödläget är dock inte en tillfällig kris utan den verklighet vi har nu och under flera år framöver. Miljöpartiet menar att vi måste klara att få ner utsläppen snabbt utan att frångå demokratiska principer. Kommunen har i dag ett miljö- och klimatprogram med höga ambitioner, fokus behöver läggas på genomförande och att växla upp arbetet. Det tror vi i majoritetspartierna är rätt väg framåt. 

Vi välkomnar Vänsterpartiet att kavla upp ärmarna och börja visa ett långsiktigt engagemang för klimatarbetet, inte bara i fina ord eller att försöka läxa upp andra

Vi säger inte att det är fel att som kommun utlysa ett klimatnödläge. Att den typen av förslag lyfts är bra eftersom det ökar medvetenheten och bidrar till debatt. Det bör dock avgöras från fall till fall om ett kommunalt utlysande av klimatnödläge kan bidra till att takten i klimatarbetet ökar. Om beslut fattas som inte får effekt riskerar det att undergräva tron på politiska beslut och processer.

Vi välkomnar Vänsterpartiet att kavla upp ärmarna och börja visa ett långsiktigt engagemang för klimatarbetet, inte bara i fina ord eller att försöka läxa upp andra, utan även i form av åtgärder och resurser till det. Vi ser fram emot konstruktiva samtal under året då processen med ett förnyat miljö- och klimatprogram påbörjas.

Hanna Klingborg (MP)

Lars Greger (MP)

språkrör Miljöpartiet de gröna Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel