Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Våga lyssna på ungdomarna – de är ensamma

Är du vuxen? Minns du hur det var att vara ungdom? Hade du någon att vända dig till med dina funderingar kring livet eller om du behövde hjälp med något jobbigt?

Det har visat sig i flera aktuella studier att unga i åldern 16–24 är den grupp som rapporterar högst grad av känslomässig ensamhet. Orsaker till denna upplevelse kan vara att en inte har blivit sedd, bekräftad och fått den kärlek en behöver som barn. Vi vuxna behöver se dessa ungdomar och unga vuxna och framför allt våga lyssna på dem.

Varje tisdagskväll stöttar volontärer i Södertäljebaserade Juventas ungdomsjour stödsökande ungdomar genom anonyma chatt-samtal. Vi ser att fler och fler söker sig till vår chatt.

Vi ser att ungdomar ofta har vuxna runt sig, men att många inte känner tillräcklig trygghet och tillit till dessa

Förra året ökade antalet chattar med över 300 procent jämfört med 2018. Det innebär att vi anser oss ha ett tillräckligt underlag för att kunna se tendenser och dra vissa slutsatser kring ungdomars funderingar, bekymmer och ohälsa. Vi ser att ungdomar ofta har vuxna runt sig, men att många inte känner tillräcklig trygghet och tillit till dessa för att öppna sig och prata om svåra ämnen. Det märker vi också när vi är ute i skolor och föreläser.

Läs Tomas Karlsson: Stängda skolor ökar alltid ungas ensamhet

Stödsökande hör av sig till oss i många olika frågor. Det handlar om mobbning, sex, funderingar kring kroppen och skolan. Men det vi ser sticker ut i statistiken som vi sammanställer varje år är områdena självskadebeteende, suicid, sexuella övergrepp, nedstämdhet, ångest – och ensamhet.

Våldsutsatta ungdomar berättar att våldet främst sker i det egna hemmet. Alltså den plats som ska vara den tryggaste platsen att vara på. Lojalitet till familjen och rädsla för negativa konsekvenser gör det extra svårt att söka hjälp. Vi vet att det krävs ett enormt mod för att berätta om dysfunktionalitet i familjen. Detta bekräftas också av Bris.

Att just ensamhet sticker ut så pass mycket i våra chatt-samtal ser vi som en stor utmaning.

Många vi pratar med är vilsna och vet inte vart de ska vända sig för att få stöd. Det är vanligt att de har en väldigt låg tillit till vuxna i sin omgivning, ofta på grund av tidigare svek. Att just ensamhet sticker ut så pass mycket i våra chatt-samtal ser vi som en stor utmaning. Många unga har ingen, och då menar vi ingen, som de känner att de kan vända sig till. Ingen vuxen, ingen kompis eller kompis förälder, ingen kurator eller lärare. Vi är så glada att de hittar till oss och vågar prata. För vissa är det första gången de vågar berätta om sin situation.

Att känna sig ensam förvärrar svåra situationer. Vi behöver alla känna oss sedda, få tillhöra en gemenskap och ett sammanhang där vi får vara de vi är. Ingen människa ska behöva vara eller känna sig ensam. Vi är inte gjorda för det. Det skapar osäkerhet och ohälsa. Det gäller inte minst ungdomar och unga vuxna.

För att minska psykisk ohälsa och upplevd ensamhet bland unga behöver vi hjälpas åt. Har du någon ungdom i din närhet? Våga lyssna utan att döma eller skuldbelägga. Visa intresse. Våga ta in vad den unga berättar. Våga finnas där. Våga stanna kvar.

Lovisa Appelberg

volontär och chatt-samordnare på Juventas ungdomsjour, en del av Södertäljejourerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel