Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vad var alternativet för Löfven?

Annons

Från vänster kritiseras Socialdemokraterna och Stefan Löfven (S) för Januariöverenskommelsen med Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet, för att alldeles för mycket ha accepterat borgerlig politik.

Anmäl text- och faktafel

Men minns då vad Jonas Sjöstedt (V) sa i riksdagen strax innan Stefan Löfven utsågs till statsminister: Att Vänsterpartiet släppte fram regeringen Löfven II eftersom det annars hade blivit en högerregering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna, med Sverigedemokraternas stöd. En alldeles riktig bedömning av honom.

Om det hade blivit en sådan högerregering:

• är det någon som tror att det i så fall hade slagits fast i underlaget för regeringspolitiken att förstärkningen av de allmänna bidragen till kommuner och landsting ska fortsätta i jämn takt över mandatperioden? Det som gäller själva grunden för det mesta av samhällets välfärdstjänster?

• är det någon som tror att i det så fall hade blivit en höjning av pensionerna för vanliga löntagare år 2021?

• är det någon som tror att det då hade blivit fortsatt investeringsstöd för att bygga hyreslägenheter till rimliga kostnader?

• eller att i så fall en familjevecka skulle ha börjat införas före nästa val?

• eller att Kunskapslyftet skulle ha byggts ut – inklusive högskola, yrkeshögskola, vuxenutbildning och yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning?

Stefan Löfven gjorde en stor insats när han förhandlade fram en annan regering.

Den statsbudget för 2019 som Moderaterna och Kristdemokraterna med Sverigedemokraternas stöd passade på att klubba igenom i riksdagen innan regeringsförhandlingarna var över var dråpslag mot välfärd, klimat och kultur. Något som tydligt visar hur utvecklingen skulle ha blivit med en M–KD-regering i landet.

Stefan Löfven gjorde en stor insats när han förhandlade fram en annan regering.

Att Socialdemokraterna fick göra svåra eftergifter på flera punkter beror på det politiska läget. Partiet fick 28,3 procent av rösterna i valet i höstas, långt ifrån någon majoritet. Och i riksdagen ställs 144 ”rödgröna” ledamöter mot 205 som är antingen borgerliga eller sverigedemokratiska.

Januariöverenskommelsen som är underlag för regeringspolitiken innehåller 73 punkter, en del som Liberalerna och Centerpartiet fått igenom, annat som Socialdemokraterna och Miljöpartiet fått gehör för. Det är en kompromiss där man måst ge och ta.

Om vi vill ha en annan politik måste vi först ändra på det politiska läget. Och det kan vi bara göra i kommande val. Då får vi göra vårt bästa för att övertyga väljarna om en politik som är bäst för jämlikheten och klimatet.

Bosse Elmgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel