Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vad sade Margot Wallström till utrikeskorrarna om Seyfo?

Det var under en träff med utländska korrespondenter i Stockholm den 5 juli som frågan kom från en turkisk reporter om Sveriges regering tänker erkänna folkmordet 1915.

Anmäl text- och faktafel

I sitt svar, som finns inspelat, upprepade Margot Wallström redan tidigare framförda argument för varför regeringen inte vill tillämpa riksdagsbeslutet om folkmordet Seyfo från 2010:

”Nästan inga länder har gjort det, och det beror ju på att det är väldigt svårt med historiska händelser av det slaget. Om man gör det så vill man ju att rättvisa ska skipas, att någon ska ställas till svars. Och hur gör man det när det inte finns så att säga de juridiska möjligheterna att göra det och vad betyder det om man börjar föra in det här som ett element.

Det här är jättesvårt och den här konventionen är inte så användbar kan jag tycka. Många gånger när det enda ord som kommer till egentligen är folkmord. Folkmord har också en rättslig betydelse och därför lät vi en expert titta på det här – varför kan vi inte kalla det folkmord, vad är det som hindrar att man gör det? Och han beskrev de rättsliga och andra politiska svårigheterna med att just gå tillbaka historiskt och nu bestämma att det där var ett folkmord. Det finns andra begrepp som man kan använda lättare och som fångar in det. Det var ju massmord och det var brott mot mänskligheten kan man säga, men det är problematiskt att använda begreppet folkmord kring historiska händelser. Och därför så undviker, det finns ju, det är bara två länder tror jag som har, där regeringarna har gjort det, annars så är det ju parlament och det har de rätt att göra men för regeringen så är det knepigare för då följer med det också ett ansvar och då gäller det ju att man kan leva upp till det ansvaret och det är inte alltid så lätt.”

Nu ska vi se hur den turkiska officiella nyhetsbyrån har rapporterat kring utrikesministerns uttalande. Alla stora turkiska nyhetsmedier har tagit samma nyhet inklusive den stora tv kanalen CNNTURK.

Sözcu Gazetesi skriver att Utrikesministern Margot Wallström säger att det ser svårt ut att acceptera påståenden om folkmord. För att peka ut ett land som folkmördare så måste ni ha starka bevis i handen. Vi har bildat en kommission av historiker, det ser mycket svårt ut att få ut resultat av detta. För att det finns inga levande vittnen från den tiden.

Som man kan se har journalisten rapporterat egna slutsatser – i linje med det som turkiska medier söker med lykta.

Man behöver inte vara stor expert, för de som kan både svenska och turkiska, för att se att hela rapporteringen var full med lögner.

Rapporteringen bygger på:

1) För att peka ut ett land som folkmördare så måste ni ha starka bevis.

2) Vi har bildat en kommission av historiker, det ser mycket svårt att få ut resultat av detta.

3) Det finns inget levande vittne från den tiden.

Ska vi bli trovärdiga måste vi kasta offerkulturkappan av oss och vi måste sluta med att skylla alla våra misslyckanden på andra.

Men tyvärr har en del hoppat på dessa lögner och gjort en höna av en fjäder. Bland dem som trodde på denna rapportering och med högt tonläge kritiserade Margot Wallström finns både journalister och advokater.

Ni kan aldrig bli trovärdiga om ni håller tyst om övergrepp i vår egen folkgrupp, men vill vara modiga mot makthavarna. Ska vi bli trovärdiga måste vi kasta offerkulturkappan av oss och vi måste sluta med att skylla alla våra misslyckanden på andra.

En av de sjukdomarna som vi fortfarande bär med oss från Mellanöstern är att det alltid är andras fel.

Özcan Kaldoyo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel