Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vad får kosta pengar i Nykvarns kommun?

Under de senaste åren har Nykvarns kommun lagt pengar på vattentorn, rondell, servicebyggnad med kafé vid Hökmossbadet (för åtta miljoner) kommande ombyggnad av kommunhus, förskola, köp av mindre skogsområde för rekreation (tre miljoner), konsultkostnader, personalkostnader med mera.

Frågan blir: vad får kosta pengar i Nykvarn om Nykvarns kommun med dess förtroendevalda politiker får bestämma?

Anmäl text- och faktafel

Vissa saker får kosta pengar, medan andra saker inte får kosta något alls. En sådan sak gäller gården Älgbostad, ovanför Hökmossbadet, som inte alls får belasta ”skattekollektivet”, det vill säga Nykvarns skattebetalare, enligt Nykvarnspartiet. Bob Wållberg uttalade sig i Länstidningen att varenda krona ska återbetalas till ”skattekollektivet” för detta inköp.

År 2010 betalade Nykvarns kommun 6,8 miljoner kronor för gården Älgbostad bestående av markområde plus vattenområde i Yngern (totalt 7,04 hektar, motsvarande 70 400 kvadratmeter) samt bostadshus (numera i bedrövligt skick på grund av eftersatt underhåll från Nykvarns kommun i nio år).

Om denna kostnad på 6,8 miljoner kronor har ansetts så betungande för Nykvarns kommun borde fastigheten inte ha köpts in år 2010 för att användas som ett frilufts- och rekreationsområde.

Som jämförelse kan nämnas att en villa i Nykvarn på 120 kvadratmeter med en tomt på cirka 800 kvadratmeter säljs i nuläget för 5,3 miljoner kronor.

Eftersom Nykvarns kommun i år har brist på pengar känns det naturligtvis lockande att bygga 50-talet bostäder på en stor del av området ovanför Hökmossbadet och genom Nybo få in en hel del pengar till Nykvarns kommun. Men det är väldigt kortsiktigt tänkt. Är området väl bebyggt så går det inte att återställa. Under de senaste åren har det byggts väldigt mycket nya husområden i Nykvarn så någon akut brist på bostäder finns inte.

Vissa saker måste få kosta i en kommun och där ingår tillgång till fritids- och rekreationsområden.

Kan natur räknas i kronor och ören och människors välbefinnande att vistas där. Vissa saker måste få kosta i en kommun och där ingår tillgång till fritids- och rekreationsområden.

Vilket är det bästa för Nykvarnsborna när det gäller gården Älgbostad och Hökmossbadet? Ett scenario kan vara 4H-gård, naturrum, föreningslokaler, förlängd sandstrand, lekplatser, motionsspår, utegym, vacker parkmiljö, växthus, kolonilotter med mera.

Ett annat scenario skulle kunna vara gatubelysning, asfaltering, flervåningshus, villor och en mindre utökning av Hökmossbadet.

Vad väljer du? Mitt val är självklart – gör gården Älgbostad till ett fritids- och rekreationsområde för alla Nykvarnsbor för all framtid.

Karl-Erik Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel