Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Utvisning av icke dömda utländska medborgare – det måste diskuteras

Moderaterna har nu tagit tag i taktpinnen när det gäller debatten om lag och ordning. De har presenterat en rad förslag om hur man ska bemöta den grova brottsligheten och denna politik är mycket bra. Jag ställer upp på det mesta. men vissa saker behöver dock utredas vidare innan man sjösätter dem. Utvisning av utländska medborgare är en av dessa punkter.

Vi måste agera och ta tag i kriminaliteten med nya grepp. Detta förslag är inte populistiskt och jag anser därför att det måste diskuteras och utredas.

Polisen har i en intern rapport, vilken flera medier rapporterat om, uppgett att de kriminella nätverken har förgreningar och kontakter ända upp till rikets högsta beslutande organ. Fyra riksdagsledamöter har kunnat identifieras.

Vi måste bekämpa brottsligheten genom att stifta lagar som omöjliggör att kriminella nätverk blir starkare men det får inte tumma på rättssäkerheten.

De är inte misstänkta för brott och är svenska medborgare. Troligtvis är de inte heller en del av den brottsliga verksamheten men risken finns att de kan utsättas för utpressning, hot och våld för tvinga dem att agera så det passar de kriminella ligornas agenda. Det gäller såväl riket som region och kommun. De kriminella nätverken utgör därför ett hot mot vårt demokratiska samhälle. Märk väl att politiker kan även vara tillsatta som nämndemän i våra domstolar som dömer i brottmål.

Vi måste bekämpa brottsligheten genom att stifta lagar som omöjliggör att kriminella nätverk blir starkare men det får inte tumma på rättssäkerheten. För att kunna utvisa en icke dömd anser jag därför att polis och åklagare ska kunna visa i domstol att personen dyker upp i flera förundersökningar och bevisligen är en del av det kriminella nätverket, även om man inte har tillräckligt med bevis för att kunna fälla hen för enskilda brott.

I dag kan man göra så med de personer som säkerhetspolisen anses utgöra ett hot mot rikets säkerhet, men som inte är skyldiga för något brott.

Tor Nilsson (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare