Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Utländska brottslingar ska avtjäna sina straff i hemlandet

Annons

Det krävs krafttag för att hejda brottsutvecklingen i Sverige. Inte bara polisen har en ansträngd situation och står inför utmaningar. I dag sitter cirka 1 959 personer häktade och 4 371 personer på anstalt. Samtidigt uppskattas att närmare 1 000 platser saknas på svenska anstalter och häkten.

Den höga beläggningen beror delvis på att fler kriminella döms till följd av skärpta straff för ett flertal brott. Det är rätt och viktigt med skärpta straff och något som Kristdemokraterna har drivit. Då måste det också finnas tillräckligt med platser på anstalter och häktesplatser.

Polisen lagför också allt fler, bland annat för narkotikainnehav och vapenbrott. Det är mycket positivt och en förutsättning för att stoppa brottsspiralen. Men nu måste även resten av rättskedjan följa med i utvecklingen. Platsbristen och den ansträngda situationen inom kriminalvården som många vittnar om bör prioriteras.

Det finns redan flera exempel på när polispatruller som transporterar häktade personer har nekats tillträde till häkten på grund av platsbrist. Om polisen tvingas släppa häktade på grund av platsbrist påverkas hela rättsskipningen negativt och därmed möjligheten att bekämpa den grova brottsligheten. I slutändan riskeras tilliten till samhället.

I den ansträngda situationen och akuta platsbristen behövs andra åtgärder i väntan på att Kriminalvården får mer resurser

Samtidigt vet vi att de tar tid att bygga ut antalet plaster och utbilda personal. I slutet av förra året beslutade Kriminalvården att man skulle bygga ut både anstalter och häkten för att skapa 1 100 nya platser – bland annat på Hall. Trots tillskottet beräknar man att dessa bara utgör hälften av de platser som kommer att behövs i framtiden.

I den ansträngda situationen och akuta platsbristen behövs andra åtgärder i väntan på att Kriminalvården får mer resurser för personalförstärkning, liksom fler platser. Därför bör regeringen se över möjligheten att hyra fängelseplatser utomlands. Detta är givetvis ingen långsiktig lösning men det är märkligt att socialdemokraterna inte inser allvaret i den situationen som vi nu har vi vårt land och helt avfärdar idén.

Regeringen bör även verka för att fler dömda med utländskt medborgarskap avtjänar sina straff i respektive hemländer. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har varit alldeles för passiv inför den grova gängkriminaliteten. I den akuta situation som är måste regeringen prioritera dessa frågor och även inse att trygghetskrisen kräver nytänkande.

Robert Halef (KD)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel