Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tydligt att Ella Bohlin saknar kunskap om ”alternativ medicin”

Det är ytterst oroande när en politiker, som är ansvarig för vårdutveckling, uttalar sig om en vårdform, som hon så tydligt inte har kunskap om. Då blir den fortsatta bedömningen av hennes uttalanden i en så viktig samhällsfråga enfaldiga, missvisande och i slutändan intetsägande. I stället för att klargöra lägger hon en dimridå över sakförhållanden.

Anmäl text- och faktafel

Ella Bohlin påstår att ”alternativ medicin” bevisligen är overksam och lurendrejeri och därefter förklarar hon de goda resultaten på Vidarkliniken med gott patientbemötande och människosynen.

Hennes påståenden är lika svepande som fel och kan inte ens tillmätas retoriskt värde.

Vad menar hon med ”alternativ medicin”? Det är ett alltför vitt begrepp i detta sammanhang. Vidarkliniken använder antroposofiska läkemedel som är naturläkemedel – väl beprövade och använda inom antroposofisk medicin under närmare hundra år. Och var tar hon bevisen för overksamheten ifrån, när det finns forskning både i Sverige och utomlands som bevisar det motsatta?

Det hade varit på sin plats med ett förklarande svar. Att hänvisa till evidens, vetenskap och beprövad erfarenhet framstår som tomma ord då Ella Bohlin uppenbart inte förstår innebörden av dessa.

Att kalla behandling som i över 30 år i Sverige framgångsrikt har givits till patienter av legitimerad sjukvårdspersonal för lurendrejeri, är att kalla ett stort antal människor, som utan vinstsyfte, har försökt hjälpa patienter med svåra och komplexa sjukdomstillstånd för fuskare. Detta kränker även patienterna som har tagit emot hjälpen.

I ett banalt försök att hitta en förklaring till de goda resultaten anförs plötsligen patientbemötandet och människosynen. Menar Ella Bohlin att sjukvårdspersonal i den ”vanliga” vården inte har ett bra patientbemötande och en sämre människosyn?

Under över 25 år som läkare i den konventionella vården är min erfarenhet att vårdpersonalen i de flesta fall håller hög etisk profil och anstränger sig för att ge patienten bästa möjliga bemötande och vård.

Ella Bohlins förklaring förminskar de insatser som sjukvårdspersonal i allmänhet gör var de än må arbeta och den tillför inte heller någon ny kunskap.

I så fall är det hög tid att acceptera att det utöver skolmedicinska kunskaper, finns ytterligare kunnande, som har potential att hjälpa de sjuka

Om hon däremot menar, vilket jag betvivlar, att människosynen innebär fördjupad kunskap om människan och att det i sin tur kan leda till utveckling av behandlingsmetoder med och utan läkemedel, som kan hjälpa patienten att mobilisera självläkning och självreglering, är hon på rätt spår.

I så fall är det hög tid att acceptera att det utöver skolmedicinska kunskaper, finns ytterligare kunnande, som har potential att hjälpa de sjuka och inte minst respektera att människor själva vill ta del av dessa behandlingsmetoder.

Mantrat om patientsäkerheten mister sitt innehåll, när den som brukar det, inte förstår den djupare innebörden av det. Den bästa garantin för patientsäkerhet är professionellt kunnande parat med ett genuint engagemang för patienten.

Detta kan innebära att man vill söka lösningar och metoder för att hjälpa patienten, som även kan ligga utanför de konventionella. Att förhindra detta av ideologiska skäl eller av ren inkompetens och bristande öppenhet gör vården osäker.

Påståendet att Sverige saknar tradition för antroposofisk medicin när Vidarkliniken har funnits i över 30 år, är ytterligare ett bevis för den trångsynthet och självgodhet som kännetecknar vissa av våra politiker och som bidrar till att vården i Sverige i internationella sammanhang snart kommer att ligga långt efter mera progressiva och nytänkande länder.

Stefano Selvani

specialist i barnmedicin och barnpsykiatri

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel