Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ta de arbetslösa på riktigt allvar

Varenda arbetslös person bör tas på verkligt allvar. Det kommer inte att vara möjligt om man stöper om Arbetsförmedlingen och förändrar reglerna för a-kassorna efter de riktlinjer som utgår från Januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

I stället vill vi få i gång en livlig och konstruktiv debatt om idén om en allmän arbetsförsäkring. Nyligen gav tankesmedjan Arena Idé ut debattskriften ”Låt de arbetslösa vara huvudpersoner” av Bo Elmgren, där tankarna om allmän arbetsförsäkring utvecklas.

Enligt denna idé ska varje arbetslös från första början få ett högst personligt bemötande. En dialog med en vägledare/arbetsförmedlare som har tid att ägna åt den enskilde. Dialogen ska leda till en skräddarsydd handlingsplan, som i sin tur leder fram till bästa möjliga jobb. Den arbetssökande ska ges generösa möjligheter att skaffa sig nya kompetenser, kunskaper och färdigheter och under tiden ha sin försörjning tryggad av den allmänna arbetsförsäkringen. Personlig vägledning ska vara grunden.

Arbetsförmedling och vägledning ska finnas överallt i landet, inom räckhåll för de arbetssökande. Och bör få kosta betydligt mer. Det krävs stora personella resurser för att det ska bli bra. Det kommer att löna sig i längden, både för de enskilda och för samhället. Lita på det.

Rätten till stöd för att skaffa sig nya kompetenser som leder till arbete ska vara lagfäst, grundad på en socialförsäkring där alla är med, som ger trygg försörjning på vägen till det nya jobbet. En arbetsförsäkring. Inte bara arbetslöshetsförsäkring.

Vägledaren ska visa vägen till utbildningar, praktik, rehabilitering och vad som nu kan behövas i arbetet för att fullfölja planen. Och ge råd och uppmuntran!

Ingen vägledare ska ha fler personer att vägleda än att hen kan ägna tillräckligt med tid och engagemang åt var och en. Erfarenhetsmässigt inte mer än 15–20 personer samtidigt. Jämför detta med Arbetsförmedlingens handläggare som hittills ofta haft att hålla kontakt med hundratals.

Arbetsgivare och löntagare har gemensamt grundat omställningsorgan: Trygghetsrådet för privatanställda tjänstemän, Trygghetsfonden för arbetare inom privat sektor, Trygghetsstiftelsen för statligt anställda och så vidare. De har jobbat framgångsrikt med att ge möjlighet till nya jobb för löntagare som sagts upp vid personalneddragningar. De kan få en helt ny roll inom ramen för en allmän arbetsförsäkring.

Lagen bör skrivas så att den blir dispositiv, det vill säga förhandlingsbar. Då kan parterna och deras omställningsorgan ta över ansvaret för försäkringen på de delar av arbetsmarknaden där de träffar omställningsavtal (kollektivavtal) om detta.

Försäkringen ska betalas av arbetsgivaravgifter – det är ju fråga om en viktig del av de samlade produktionskostnaderna.

På övriga områden bör staten genom Arbetsförmedlingen ansvara för försäkringen. Det gäller då personer som jobbar inom områden där det inte finns omställningsavtal samt nytillträdande som behöver komma in i arbetslivet.

Försäkringen ska betalas av arbetsgivaravgifter – det är ju fråga om en viktig del av de samlade produktionskostnaderna. Inga egenavgifter tas ut av enskilda personer. Försäkringen ska bära kostnaderna för arbetsmarknadsinsatserna så att de inte vältras över på kommunerna.

Under tiden som arbetsförsäkringen och dess utformning diskuteras: Privatisera inte arbetsförmedlandet, stärk Arbetsförmedlingen i stället.

Den dag som samhället genom en allmän arbetsförsäkring kan erbjuda god personlig vägledning och gott stöd som leder till jobb för varje arbetslös skapas en tillit, en känsla hos var och en att tas på allvar, att räknas, att vara viktig. Det medverkar till att få bort den upplevelse av övergivenhet och utanförskap som många känner.

Tomas Kullberg

Hölö, ordförande i Byggnadsarbetareförbundets region Stockholm–Gotland

Bosse Elmgren

socialdemokrat i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel