Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sverige - en minoritet

Människor runt om i världen känner hur deras frihet och rättigheter krymper. Vi som lever i Sverige tillhör minoriteten globalt, vi utgör en del av de 4,8% som forskarna menar lever i fullvärdiga demokratier. Vi ser hur autokrater tar rygg på Putin och Xi Jinping. De bygger sin makt på den enda sanna läran, som de ytterst uttolkar. Utmanare till läran grips, torteras, mördas och förbjuds. Ibland har makten gripits med vapen i hand, men ibland via val som initialt kan vara mer eller mindre demokratiska. Respektera makten och du tolereras så länge du gynnar den.

Stegen som kännetecknar vägen till autokrati är väl kända historiskt. Slå till mot journalister och yttrandefrihet. Slå till mot fria medier, köp upp eller stäng, avskeda journalister, hota, fängsla och mörda. Slå till mot akademin och mot rättsväsendet. För politiskt känsliga fall gäller maktens röst, domare avskedas annars. Detta är ett led i att lära ”folket” vad som gäller. Utrymmet för olikheter krymper eller stryps.

Vi ser hur Kinas kommunistparti slagit till mot all tänkbar opposition, mot minst en miljon uighurer i Xinjang som ska kinesifieras i interneringsläger för att assimilera sig. Vi ser det i Iran där mullorna styr med järnhand och all opposition fängslas och torteras. Vi ser det i Ryssland där Putinregimen inför parlamentsvalet i september inte bara strypt media, utan också format ett Kremlstyrt rättsväsende, gripit verklig opposition och strypt civilsamhället. Vi ser det nästan dagligen i Belarus där Lukashenka till och med ägnar sig åt statskapning av civilflyg. Listan kan tyvärr bli lång och den växer.

Tyvärr ser vi en liknande utveckling inom EU. Länder fick bli medlemmar för att de stod upp för mänskliga rättigheter, för demokrati och ett fritt och oberoende rättsväsende. När jag för tio år sedan följde utvecklingen i Ungern, som rapportör för Europarådet, var det ingen tvekan om färdriktningen. Varningslamporna blinkade illrött. Ändå har utvecklingen fortgått i skydd av den stora EPP-gruppen i EU där Fidesz tills nyligen var medlemmar. På Ungern har andra följt, inte minst Polen. Det sker via val och partier som skrämmer – för de andra, för invandrare och andra religiösa samfund, för HBTQI, för jämställdhet och kvinnors rätt över sin kropp. De gömmer sig bakom vad de kallar traditionella värden. Men de säger inte från vilket århundrande.

Jag är stolt över att få verka i en fullvärdig demokrati. Visst har vi tuffa utmaningar med klimatet, gängkriminalitet, utbildning, jobb, bostäder och utanförskap. Ännu är vi inte ute ur pandemin som härjat i världen. Men vi lever i ett samhälle där alla ändå har möjligheter i grunden. Nu siktar vi på att återstarta Sverige. Vi måste satsa på ett grönare och mer hållbart Sverige, för företagande och jobb, för en utvecklad välfärd som når hela landet. Och självklart är jämställdhet en förutsättning för framgång.

Vi fick en regeringskris, men vi fick inte en kris för demokratin i Sverige. Riksdagen samlade sig och utifrån grundlagen tolererades en ny regering. För mig är det viktigt att både driva på för gröna liberala lösningar och ta ansvar för att söka kompromisser. Självklart ”pratar” jag med alla och respekterar alla. Men makten att styra landet handlar om så mycket mer än att ”prata” och att i enskilda sakfrågor någon gång rösta lika i riksdagen. Jag lovade i valrörelsen 2018 att min röst inte skulle göra regeringsmakten beroende av Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Alliansen oberoende av Sverigedemokraterna var mitt val då och även nu i juli. Men det saknades ett mandat för det. Jag följde mitt löfte nu, men om ett år väljer du.

Kerstin Lundgren (C)

Riksdagsledamot från Södertälje och tredje vice talman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel