Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sverige behöver en barncancerstrategi

I Sverige drabbas ungefär 350 barn om året av cancer, vilket är nästan ett barn varje dag. Tack vare framsteg inom forskning och vård så överlever 85 procent av alla barn med cancer, för inte så länge sedan var det inte så.

Trots framstegen är cancer den vanligaste dödsorsaken för barn under 15 år. Det finns mer att göra för vården, forskningen och politiken för att rädda ännu fler barn.

Det första som behöver göras är att uppdatera den nationella cancerstrategin. Barncancerstrategin ska vara en del i denna. En ny och uppdaterad cancerstrategi är en förutsättning för att kunna ta tillvara på den banbrytande forskning och utveckling som skett. Från diagnostik med hjälp av artificiell intelligens och biomarkörer, till ökade möjligheter till mer individuell cancerbehandling.

Barn är inte vuxna. De drabbas av andra typer av cancer och har andra behov av eftervård och rehabilitering. Dessutom reagerar de annorlunda på behandlingar och ska leva resten av livet med påverkan från de behandlingar som räddat livet och som sällan syns utanpå.

När ett barn drabbas av cancer drabbas hela familjen. Därför ska hela familjen erbjudas stöd och rehabilitering.

Därför behövs också en särskild nationell strategi mot barncancer. Fem delar måste ingå:

• Fördubbla de nationella pengarna till barncancervården. Barncancervården har inte haft tillräckligt långsiktiga och förutsägbara ekonomiska förutsättningar.

• Erbjud hela familjen rehabilitering och psykosocialt stöd. När ett barn drabbas av cancer drabbas hela familjen. Därför ska hela familjen erbjudas stöd och rehabilitering.

• Obligatoriska kontaktsjuksköterskor och anhörigstödjare. Anhörigstödjare och kontaktsjuksköterskor ökar tryggheten. Det stödet måste därför bli en naturlig del av cancervården.

• Förbättrad samordning. Vid övergången från barncancervård till reguljär cancervård uppstår ofta ett glapp, där det är otydligt vart man ska vända sig för att få råd, stöd och hjälp.

• Mer forskningspengar. Barncancerfonden tar ett stort ekonomiskt ansvar för forskningen kring barncancer i Sverige. Det är bra, men staten måste ta ett större ansvar än i dag.

Regelbunden uppföljning för alla barncanceröverlevare, att det nationella vårdprogrammet för långtidsuppföljning genomförs, att den palliativa vården kvalitetssäkras och att undersöka möjligheten att inrätta en specialistutbildning i barncancervård är andra förslag.

Sverige ska erbjuda världens bästa vård till cancersjuka barn och deras familjer. Mycket har gjorts, mycket är redan bra, och mycket mer måste göras. Det börjar med en genomtänkt nationell strategi mot barncancer.

Camilla Waltersson Grönvall (M)

socialpolitisk talesperson, riksdagsledamot

Irene Svenonius (M)

finansregionråd Region Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel