Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svenska utbildningar missar helt den kooperativa företagsformen

Samtiden är ryckig och nervös. Miljöhot. Bostadskris. Korruption.

I detta volatila läge är idédrivna, kooperativa företag en kärna av stabilitet och framtidshopp. De 100 största kooperativa och ömsesidiga företagen i Sverige omsätter 400 miljarder kronor per år och har 100 000 anställda - en kraftfull del av fundamentet för svenskt näringsliv. Framgångsrika stora kooperativa och ömsesidiga företag finns i många olika delar av näringslivet – lantbruk, skog, försäkring, boende, bank och detaljhandel. Både i Sverige och över hela världen.

Om detta får elever och studenter inom svenskt utbildningsväsende inte lära sig något. En helt ny rapport från oss på Svensk kooperation visar att undervisning om kooperativa och ömsesidiga företag i dag är obefintlig inom såväl grund- och gymnasieskola som på universitet och högskolor.

För engagerade ungdomar är kooperativa företag en modern magnet med rötter.

Detta trots att vi ser att inte minst för engagerade ungdomar är kooperativa företag en modern magnet med rötter. Här finns värderingsstyrda företag med hållbarhet och lönsamhet i kombination med ansvar, återinvestering och långsiktighet.

Detta måste avspeglas inom utbildningen. Kunskap om kooperation och ömsesidiga företag ska vara självklara inslag i både gymnasieskolan och inom akademisk utbildning. I andra länder är detta redan ett faktum. Bristen på kunskap gör att Sverige riskerar att hamna på efterkälken i en internationell rörelse som allt mer efterfrågar värderingsdrivna företag.

Det är dags att fler får lära känna kooperativt företagande som ett attraktivt alternativ i samhällsbygget.

Styrelsen för Svensk kooperation

Anna Karin Hatt

ordförande Svensk kooperation, vd och koncernchef LRF

Tommy Ohlström

vice ordförande Svensk kooperation, ordförande KF

Pernilla Bonde

vd HSB riksförbund

Per Olof Nyman

vd och koncernchef Lantmännen

Ann Sommer

vd Länsförsäkringar Sak

Leif Linde

ordförande KFO och vd Riksbyggen

Anna Tibblin

generalsekreterare We Effect

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel