Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stoppa välfärdsbrotten – ge trossamfund vigselrätt

På senare år har brottsligheten mot det svenska välfärdssystemet uppmärksammats allt flitigare. Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att motverka denna företeelse och alltfler kommuner har upptäckt vidden av fusket.

Södertälje är en föregångare på området och i kommunen pågår ett aktivt arbete för att stävja fusk och bedrägerier inom försörjningsstöd och på bostadsmarknaden.

På förekommen anledning ställde jag nyligen en skriftlig fråga i riksdagen till justitieminister Morgan Johansson (S) där jag undrar om han är beredd att vidta åtgärder mot skenskilsmässor, som inte alltför sällan utgör en bas för att tillskansa sig förmåner från välfärdssystemen på ett olagligt sätt.

Ett par skiljer sig i teorin men fortsätter att leva tillsammans i praktiken. Den ena parten skaffar en ny bostad och folkbokför sig där, men bor i själva verket kvar i den gemensamma bostaden tillsammans med familjen samtidigt som den nya bostaden hyrs ut olovligt.

Paret kan på detta vis erhålla dubbelt försörjningsstöd samt bostadsbidrag om de har barn.

Ett skäl till att ovanstående är möjligt är brister i den svenska folkbokföringen. Det har inte funnits konsekvenser av att vara folkbokförd på ett ställe och bosatt på ett annat. Att utnyttja bristerna i lagen har blivit ett kryphål för kriminella.

Sedan 2018 är det enligt folkbokföringslagen otillåtet att lämna oriktiga uppgifter till grund för beslut om folkbokföring. Skatteverket har också möjlighet att göra besök för att kontrollera en persons bosättning.

Vi vet inte var folk egentligen bor vilket får konsekvenser i form av parallella samhällen.

Åtgärderna riskerar dock att bli tandlösa utan genomförandet av en ny folk- och bostadsräkning. Senast en ordentlig folk- och bostadsräkning genomfördes var 1990. Det är nu 30 år sedan. Vi vet inte var folk egentligen bor vilket får konsekvenser i form av parallella samhällen. Det svenska folkbokföringsregistret stämmer många gånger inte överens med verkligheten vilket riskerar bli systemhotande.

Ytterligare ett skäl till att det är möjligt att genom skenskilsmässor fuska till sig ersättningar från välfärdssystemen är att flera stora trossamfund saknar vigselrätt enligt lagen om rätt att förrätta vigsel inom trossamfund.

Det är vanligt att vigslar förrättas inom trossamfund som saknar vigselrätt, men då enbart inom ramen för den egna kyrkan. I många av dessa kyrkor betraktas den borgerliga vigseln som sker enligt svensk lag enbart som formalia. I de fall en vigsel har skett i både kyrkans mening och enligt svensk lag är det i många fall inte särskilt anmärkningsvärt att skilja sig enligt lagen eftersom vigseln som ingåtts i den egna kyrkan väger tyngre.

Det krävs förändringar på flera håll för att stävja fusket i välfärden.

Jag inser att det är ett svårlöst problem och en komplex fråga och just därför är jag angelägen om att synliggöra den. Som svar på min fråga i riksdagen anför justitieministern att bidragsfusk i välfärden är en prioriterad fråga för regeringen, men att en ändring av regelverket för trossamfunds vigselverksamhet inte är rätt väg att gå för att komma tillrätta med välfärdsbrottsligheten.

Det gläder mig att regeringen vill stävja bidragsfusk i välfärden och att åtgärder vidtagits på flera håll. Jag vidhåller dock att trossamfunds avsaknad av vigselrätt är en del av problematiken och att samtliga äktenskap i Sverige ska registreras enligt svensk lag.

Samtidigt är jag väl medveten om att det krävs förändringar på flera håll för att stävja fusket i välfärden. Det är av yttersta vikt att vi ser helheten för att på allvar komma tillrätta med brottsligheten mot vårt svenska välfärdssystem.

Ingela Nylund Watz (S)

riksdagsledamot Finansutskottet, Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel