Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stöden och vaccinet gör skillnad

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Pandemin har slagit hårt mot hela samhället. Sjukvården och äldreomsorgens personal har jobbat många och långa dagar i kampen mot viruset. Många företagare har fått ställa om mycket snabbt och kämpar för att få verksamheten att ens gå runt. Ännu fler löntagare är oroade för om deras jobb kommer finnas kvar.

Samtidigt ser vi ljuset i tunneln. Runt om i landet pågår nu vaccinering för fullt. Det går inte att underskatta de hälsomässiga och ekonomiska effekterna av en snabb och effektiv vaccinering. I skrivande stund har omkring en miljon vaccindoser fördelats.

I en debattartikel i skriver Metin Hawsho (L) och Mats Persson (L) att stödpengarna måste ut till företagarna (LT, 2 mars). Det är vi eniga om. Tack vare ett brett budgetsamarbete mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har vi det senaste året kunna ställa ut historiska belopp i krisåtgärder för att rädda liv, jobb och välfärd.

Hundratusentals löntagare har kunnat gå ned i arbetstid och undvikit risken att bli av med jobbet.

I takt med att nya restriktioner och rekommendationer kommer på plats har vi också tillsammans förstärkt och förlängt flera av stöden. Stödet för korttidspermitteringar har förstärkts så att man kan permittera på 80 procent från januari till april. Omställningsstödet har förlängts till april och förstärkts så att företag kan få kompensation för upp till 90 procent av sina fasta kostnader. För att överbrygga den mest akuta likviditetskrisen har vi också fyllt på med 300 miljarder kronor i likviditetsstöd via skattekontot och förlängt den maximala anståndstiden till två år.

Och stöden har också gjort skillnad. 600 000 svenskar har varit korttidspermitterade. Det innebär att hundratusentals löntagare har kunnat gå ned i arbetstid och undvikit risken att bli av med jobbet. Samtidigt har arbetsgivarna kunnat behålla viktig personal under krisen.

Alla skattebetalare – företag som individer – ska veta att deras pengar också går till just de som behöver pengarna och inte hamnar i kriminella fickor.

Vi gör allt vi kan för att stöden så snabbt som möjligt ska komma alla drabbade företag till del. Men vi måste också ha ordentliga kontrollåtgärder på plats. Alla skattebetalare – företag som individer – ska veta att deras pengar också går till just de som behöver pengarna och inte hamnar i kriminella fickor.

Även om vi ser ljuset i tunneln är läget fortfarande allvarligt. Smittspridningen ökar. Och många företag och löntagare runt om i landet har en tuff situation. Därför behöver vi alla nu fortsätta att hålla i och hålla ut. Och fortsätta att tillsammans ta ansvar för Sverige.

Åsa Westlund (S)

ordförande i riksdagens finansutskott

Ingela Nylund Watz (S)

ledamot i riksdagens finansutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel