Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ställer samma krav på alla vårdgivare

 
Vidarkliniken läggs ner
Visa alla artiklar

Att Vidarkliniken nu väljer att avveckla sin rehabilitering och säga upp det sista avtalet med Region Stockholm har väckt liv i debatten och väckt många känslor. Det förstår jag. Vidarkliniken har i många år varit uppskattad av många människor, och har inte minst erbjudit fina vårdmiljöer för palliativ vård.

Men i debatten landar vi återigen några år tillbaka i tiden, då landstinget (nuvarande Region Stockholm) valde att inte förlänga ett annat vårdavtal med Vidar.

Anmäl text- och faktafel

Bakgrunden är känd och jag upprepar den gärna igen. Vi ska ha en mångfald av vårdgivare, och patienterna ska ha valfrihet. Men patienter och skattebetalare ska också veta att vården som regionen står för, fungerar och ger vad den lovar.

Vi ska ha samma krav på alla vårdgivare. Det handlar om två delar:

1) Dels vad som är och får kallas sjukvård och medicinsk behandling. Det avgörs av medicinskt sakkunniga och regleras av Socialstyrelsen.

2) Dels vad vi som sjukvårdshuvudman använder sjukvårdens resurser till. Det handlar om invånarnas skattepengar, och den frågan avgör vi i det demokratiskt valda Region Stockholm.

Vidarklinikens företrädare och Länstidningens ledarsida lägger hela ansvaret för Vidarklinikens nedläggning på mitt huvud. Som ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden ska jag ta – och tar jag gärna – mitt ansvar för våra beslut. Men låt mig ändå återigen understryka: Det är inte mina eller någon annan politikers personliga preferenser som avgör vad som är sjukvård eller hur vi prioriterar vårdens resurser. Men vi måste behandla alla vårdgivare lika.

Det jag, Liberalerna och majoriteten i regionen slår fast är just detta: vi kan inte särbehandla en enskild vårdgivare. Samma höga krav på patientsäkerhet, medicinsk kvalitet och vetenskaplig förankring måste gälla alla vårdgivare. Vi kan inte utforma ett särskilt avtal för någon specifik vårdgivare, för att ”runda” kraven; det vore omoraliskt och sannolikt olagligt.

Antroposofisk vård, som man har som verksamhetsidé, saknar vetenskaplig förankring och stöd hos svensk medicinsk expertis.

Uppföljning av Vidarkliniken visade att man satt skolmedicinen på undantag, tvärt emot avtalet med landstinget (regionen). Antroposofisk vård, som man har som verksamhetsidé, saknar vetenskaplig förankring och stöd hos svensk medicinsk expertis.

Det är det inte jag som har hittat på. Från politisk nivå ställer vi upp kraven, men vi avgör inte vad som är evidensbelagt eller patientsäkert, och vi avgör inte vem som lever upp till det. Det är expertisens roll.

Vård ska utgå från vetenskap och beprövad erfarenhet som gäller i Sverige. Enda alternativet är att man bedriver forskning för att få fram ny evidens. Inga försök har mig veterligen gjorts att evidensbelägga antroposofisk vård enligt vetenskapliga regler, med kontrollgrupper och där resultaten man når fram till sedan kan upprepas av andra forskare med samma förutsättningar.

Skolmedicin är det imponerande resultatet av träget forskningsarbete, det är det som har gett oss antibiotika och vacciner

Skolmedicin omtalas nu nästan föraktfullt av vissa. Det är häpnadsväckande. Skolmedicin är det imponerande resultatet av träget forskningsarbete, det är det som har gett oss antibiotika och vacciner, som har gjort att många fler människor överlever dödlig cancer eller att man kan leva ett nära fullgott liv som HIV-positiv. Skolmedicin är det som ger hopp för dem som lider av diabetes, demens och andra stora folksjukdomar.

Som sjukvårdspolitiker kommer jag aldrig skämmas för att jag står upp för skolmedicinen. Jag kommer alltid ta mitt ansvar i min roll. Men jag kommer aldrig låtsas veta bättre än den medicinska expertisen vad som är säker och korrekt behandling.

Anna Starbrink (L)

hälso- och sjukvårdsregionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel