Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Södertälje måste lära av de framgångsrika kommunerna

Varje år presenterar Svenskt näringsliv en rankning över företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankningen innehåller totalt 18 faktorer som till exempel: Tillgång till kompetens, tillämpning av lagar och regler, tjänstemännens och politikernas attityder till företagande, konkurrens från kommunen. Bara för att nämna några.

I årets rankning hamnade Södertälje på plats 220 av 290. Vi tappade 12 placeringar. Vi hamnade tyvärr också sist bland Stockholms läns kommuner. Sex år i rad har Södertälje inte hamnat bättre än plats 200 av 290.

Denna rankning säger inte allt men den visar hur styvmoderligt behandlade företagsfrågorna är i vår kommun.

När andra kommuner satsar och vill lyckas i Svenskt näringslivs rankning envisas majoriteten i Södertälje med att skylla på rankningens brister och inte vidta de nödvändiga åtgärderna för att komma tillrätta med det missnöje som ändå finns bland kommunens företagare. Södertälje kan bättre än såhär.

Läs även Tomas Karlsson: Klyftan mellan politiker och företagare är anmärkningsvärd

Liberalerna menar att tre åtgärder måste vidtas för att Södertälje ska få ett bättre företagsklimat och lyckas bättre i företagarfrågorna:

• Inrätta ett företagarkansli, för att alla ärenden som företagare har ska hamna på samma ställe, där de får professionell hjälp och bemötande.

• Konstruera en renodlad företagslots där flerspråkigheten är en fördel som ska vara länk mellan kommunen och företagarna.

• Tjänstemännens och politikernas attityder måste ständigt förbättras. Vi måste lära av de framgångsrika kommunerna.

Metin Hawsho (L)

gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel