Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Södertälje kommun och Trafikverket planerar på tvärs mot alla klimatmål

Annons

Sveriges riksdag och regering har i stor enighet beslutat om att utsläppen av växthusgaser ska minska med 70 procent fram till 2030. Detta efter att FN:s klimatpanel (IPCC) lagt fram en rapport som slår fast att de närmaste 10–15 åren blir avgörande för om vi ska kunna hantera klimatförändringarna.

Anmäl text- och faktafel

Eftersom vägtrafiken ensamt står för uppåt 30 procent av utsläppen innebär det att trafikens utsläpp måste minska med minst 8 procent om året. Utan starkt engagemang från kommunerna runtom i landet är målet omöjligt att nå.

Hur agerar då Södertäljes politiker? Vad finns det för engagemang inom kommunen för att målen ska nås?

Dessvärre går kommunens planering helt på tvärs mot riksdagens beslutade mål. Motorvägsbron är hårt belastad. Trafikverket planerar för en breddning. Boel Godner (S) pläderar starkt för en helt ny motorvägsförbindelse över kanalen i stället. Ingen ens viskar om en ny järnväg för att avlasta vägtrafiken.

Utsläppen kommer att öka kraftigt i stället för att minska. Om man nu bara tänker efter, bara lite grand, så inser man snart att, för att vi ens ska komma i närheten av en 70-procentig minskning av utsläppen till 2030 så måste det till åtgärder som minskar trafiken och inte ökar den. Det finns ingen annan väg.

Det finns inga alternativ annat än att minska trafiken. Det är den obekväma sanningen.

På tio år hinner vi inte bygga en ny järnväg. Inte heller hinner vi ställa om till enbart trafik med elbilar. Framför allt inte lastbilstrafiken. Att använda biobränslen i stor skala är ingen lösning. Begreppet biobränsle är enbart en lek med ord, ett teoretiskt begrepp och minskar inte påverkan på klimatet.

För planetens fortlevnad är det närmast förödande. Jag förstår inte vad styrande politiker försöker inbilla folk. Det finns inga alternativ annat än att minska trafiken. Det är den obekväma sanningen.

Varför står ni politiker inte upp för det? Utsläppen från vägtrafiken ökade under förra året. Högst sannolikt kommer den att öka även i år då Trafikverkets prognoser pekar på en fortsatt kraftig ökning av trafiken fram till 2030. Enligt prognoserna kommer trafiken av lastbilar att öka betydligt mer än av personbilar.

Minskning av utsläpp från personbilar uppväger inte ökningen från lastbilar. Ju längre vi väntar med att införa kraftiga styrmedel, ju tuffare kommer de att bli, ju mer kommer de att svida. Klimatet väntar inte.

Lars Johansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel