Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Södertälje deltar i en global aktion för klimatet

Det senaste halvåret har varit en omtumlande upplevelse. Coronapandemin har dock lärt oss att samhällen runt om i världen kan agera och ställa om snabbt och att massiva informationskampanjer förändrar vårt beteende.

Det har inte varit lättvunnen kunskap, krisen har drabbat många människor och krävt en stor samhällelig ansträngning. Pandemin har också blottlagt de ödesdigra konsekvenserna av fattigdom och ojämlikhet.

Med de lärdomar vi nu har kan vi tackla den största krisen mänskligheten skådat: klimatkrisen. Den 25 september utlyser Fridays for future en global aktionsdag för klimatet och global rättvisa. Då kommer vi i Fridays for future att delta genom en manifestation framför Södertälje stadshus.

När samhällen världen över öppnar upp stiger återigen de globala utsläppen av växthusgaser i takt med att politiker och företag försöker återgå till det normala. Men vi får inte glömma att det normala är en pågående kris för klimatet och ekosystemen.

Bränder som inte dör – zombiebränder – i Sibirien är ett sådant fenomen.

Vi ser dagligen alarmerande rapporter om klimatförändringarna och dess konsekvenser. Isarna på Arktis och Grönland smälter allt snabbare och havsnivåhöjningen följer nu FN:s värsta scenario. Bränderna i Amazonas, Australien, Sibirien och Kalifornien blir allt allvarligare och nya fenomen uppstår. Bränder som inte dör – zombiebränder – i Sibirien är ett sådant fenomen. I somras rapporterades om katastrofala översvämningar i Kina, Japan och Bangladesh och just nu sker översvämningar i Sudan.

I februari publicerade WHO, Unicef och Lancet Commission en vetenskaplig rapport med slutsatsen att inget nu levande barn i världen kan förvänta sig att möta en hälsosam och säker framtid.

De bistra framtidsutsikterna beror bland annat på de eskalerande klimatförändringarna och utarmning av ekosystem. Det är smärtsamt att ta till sig och det manar till handling.

Vi förväntar oss en tydlig plan från Hållbarhetsutskottet för hur kommunen ska uppnå målet med inga nettoutsläpp av växthusgaser

Världens politiker behöver lyssna på den samlade vetenskapen och följa Parisavtalet. Vi behöver omedelbara åtgärder inom sektorerna energi, industri, matförsörjning och transport. Företag behöver hållas ansvariga för sin produktion och vi medborgare behöver se över vår överkonsumtion.

Just nu sker en revision av Södertälje kommuns Miljö- och klimatprogram. Vi förväntar oss en tydlig plan från Hållbarhetsutskottet för hur kommunen ska uppnå målet med inga nettoutsläpp av växthusgaser från Södertälje år 2030. Vårt krav är tydligt: möjliggör en framtid för barn och barnbarn.

Omställningen är möjlig om vi agerar nu.

Kristin Persson

Fridays for future Södertälje

MaiaMattis Nilsson

Fridays for future Södertälje

Alenca Jejcic

Naturskyddsföreningen Södertälje Nykvarn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel