Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Södertälje behöver en ansvarsfull politik inför ekonomiskt svårare tider

I Moderaternas förslag till mål och budget väljer vi att ta ansvar för Södertälje och rusta kommunen för framtida behov. Detta omfattar såväl ansvarsfull hantering av ekonomin samt nödvändiga reformer som stärker kommunen.

Du ska alltid kunna känna dig trygg i Södertälje. Du ska kunna veta att den samhällsservice som du blivit lovad faktiskt levereras. Detta gäller oavsett om det handlar om barnens möjlighet att lyckas i skolan, dina möjligheter att röra dig ute på natten eller äldres rätt att åldras med värdighet.

Kommunen ska ägna sig åt sådant som privata aktörer inte kan. Det ska vara sådant som har verklig effekt och inte sådant som bara är plakatpolitik. Med klimatsmart politik tar vi både ansvar för klimatet samtidigt som vi möjliggör för fortsatt tillväxt.

Södertälje ska aldrig vara en kravlös gemenskap. Därför är svenska språket nödvändigt för att integration ska vara möjligt.

I tider av ekonomisk ovisshet är det särskilt viktigt att alla som kan arbeta faktiskt har ett arbete för att försörja sig själva. Därför är det inte långsiktigt hållbart att människor får sin försörjning i form av bidrag. Det är därför som vi föreslår tydligare krav på de som får bidrag samt insatser från kommunens sida som förkortar tiden i arbetslöshet.

Södertälje ska aldrig vara en kravlös gemenskap. Därför är svenska språket nödvändigt för att integration ska vara möjligt. I Sverige ska vi aldrig tolerera att klanen ställer sig över samhället. Det är anledningen till att vi föreslår en kartläggning av hedersstrukturer bland ungdomar.

För att kommunens arbete ska kunna ske effektivt och målinriktat behöver helhetens alla delar fungera tillsammans. Därför är sammanhållning en förutsättning för att vi tillsammans ska kunna nå våra gemensamma mål.

Vi ska inte dela upp samhället i ett ”vi” och ”dem”. Oavsett om du är gammal eller ung, om du är kvinna eller man, om du bor på landsbygden eller i staden. Alla ska kunna känna att de är en del av gemenskapen Södertälje.

De som arbetar och anstränger sig ska uppskattas mer än de beskattas.

Eftersom det inte är ett egenvärde att ha regionens högsta kommunalskatt väljer vi att föreslå en sänkning. Detta är för att vi anser att de som arbetar och anstränger sig ska uppskattas mer än de beskattas.

Vi föreslår i vårt budgetförslag även en effektivisering av den kommunala organisationen. Vi gör detta eftersom vi ser att det är nödvändigt för att förbereda kommunen inför svårare tider. Konsekvenserna kommer annars med stor sannolikhet bli att den smäll som kommuninvånarna oundvikligen kommer att drabbas av blir mer smärtsam än vad som hade kunnat varit fallet. Det är därför som vi väljer att ta tag i de problem som står inför dörren istället för att skjuta dem på framtiden.

Löser vi problemen i dag slipper vi städa upp efter att problemen har förvandlats till kaos. Då kan vi i stället lägga resurserna på att ytterligare höja kvaliteten på kommunens välfärdstjänster.

Vill man framstå som en ansvarsfull och stabil politiker går det inte att prata bort problemen. Vi behöver istället politik som skapar en långsiktig trygghet, värnar om klimatet, möjliggör för människor att få ett jobb, integrerar alla invandrare och skapar en sammanhållning.

Alexander Rosenberg (M)

oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel