Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Snälla, tänk igenom hotellplanen på Berget – för Södertäljebornas skull

Den nuvarande politiska majoriteten i Södertäljes kommunstyrelse, stadsbyggnadsnämnd och kultur- och fritidsnämnd är alla positiva till ett hotell på Torekällbergets friluftsmuseum.

De skäl man anför är bland annat att man har lyssnat på hur fastighetsägaren vill använda sin mark.

Det låter ju bra. Men ett högt och stort hotellbygge i ett friluftsmuseum är något speciellt. Södertälje kommun fick möjlighet att återköpa den avstyckade tomten Mariekälla 1:26, av dåvarande ägaren, efter att värdshuset brunnit ner 2016. Det ville inte kommunen. Då gick budet till det lilla företaget Qetar AB. Hade kommunen återköpt den avstyckade fastigheten på friluftsmuseets bästa plats, så hade det inte funnits någon privat ägare att ta hänsyn till.

Strax efter att Qetar köpt tomten presenterade företaget en plan att bygga hotell på den nyinköpta fastigheten. Politikerna blev förtjusta och började genast att på alla sätt och vis sörja för att hotellplanerna skulle kunna genomföras. Trots att den nya ägaren inte ville bygga något nytt värdshus enligt gällande detaljplan så krävde kommunen inte att tomten skulle fyllas igen. Man accepterade att den stora gropen stängslades. Så i dag, nästan fem år efter branden, står detta öppna sår fortfarande på Torekällbergets bästa utsiktsplats. Varför fylla igen gropen när den ändå ska bebyggas med ett hotell, verkar man ha resonerat?

Därefter satte kommunen igång med att under flera år göra en ny entré till friluftsmuseet på motsatta kortsidan av parkeringen mot Blombackaskolan. Den tidigare huvudentrén som gick uppför backen kan ju inte få användas av barnfamiljer, äldre och andra gående eftersom där kommer ett stort antal bilar och tyngre fordon att köra till och från det tilltänkta hotellet.

Den nya entrén till Torekällbergets friluftsmuseum har kanske redan kostat lika mycket att iordningställa, under flera års arbete, som det skulle ha kostat att återköpa tomten Mariekälla 1:26?

Därefter döptes backen, efter alla år, till Kvarnbacken (hotellet måste ju ha en egen adress).

Till det samråd som politikerna tänkte hålla under tre veckor i december 2020, men som på grund av Tomas Karlssons ledartext i LT, förlängdes till den 15 januari 2021, presenterades en videofilm på Södertälje kommuns hemsida. Där fick fastighetsägaren Joakim Nordlund göra ohöljd reklam för sitt tilltänkta hotell på Torekällberget. Han berättar bland annat hur mycket friluftsmuseet och Södertälje betyder för honom.

Det samråd som ni politiker tvingades hålla, känns i det här fallet, som en enda stor charad.

Men ingen av ägarna till Qetar bor numera i Södertälje. Joakim Nordlund som är Qetars ansikte utåt, bor i Älvsjö. Så de slipper problem som vi berörda Södertäljebor får brottas med om ett högt hotell får byggas, förmörka och fördärva, den bästa platsen på Torekällbergets friluftsmuseum (Södertäljes eget Skansen).

Det samråd som ni politiker tvingades hålla, känns i det här fallet, som en enda stor charad. Vi Södertäljebor som är berörda, får tycka till, men vi har inga alternativ alls att välja mellan.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Buller skrev i sin debattartikel i LT, Tack för alla synpunkter under samrådet att ”Alla ska få komma till tals men alla kommer inte att få som de vill.”

Ni politiker som vurmar för ett stort, högt hotell på Torekällberget och Qetar, som med er hjälp, lobbat för ny detaljplan som tillåter ett hotellbygge. Om en ny detaljplan godkänns, kan fastighetsägarna sälja sin fastighet till högstbjudande och får då som de vill. Och ni politiker får kanske ett hotell på Torekällbergets friluftsmuseum, och då får även ni, som ni vill.

Ulf W. Thorn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel