Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Snälla, säg inte grattis på internationella kvinnodagen

Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. Kanske är det just för att det är en högtidsdag som missuppfattningen hur en bör förhålla sig till dagen har uppstått. För snälla, säg inte grattis när kvinnor år 2020 fortfarande är i underläge. Brist på jämställdhet, diskriminering, orättvisa, våld och övergrepp som kvinnor utsätts för – på grund av att de är kvinnor – är inget man vill fira.

Faktum är att 8 mars är kvinnorörelsens kampdag. Den instiftades för att uppmärksamma de samhällsstrukturer som gör att kvinnor inte har samma förutsättningar och möjligheter som män.

Att öka jämställdheten och stärka kvinnors ställning är ett av FN:s millenniemål och i en debatt som kantats av att Sverige är ett av världens mest jämställda länder, finns onekligen flera bevis för att så är inte fallet. Vi kan inte kalla oss jämställda när kvinnor faller offer för det grova våldet.

Fler män borde förakta att kvinnor och flickor våldtas och mördas än att bli upprörda över risken att bli sammankopplade med våldtäktsmän.

Enligt Brottsförebyggandet rådet mördas runt 17 kvinnor varje år i Sverige av en man de har en relation med. Dubbelt så många kvinnor som män utsätts för trakasserier, våld och förföljelse. Av de som söker hjälp för sexualbrott i Sverige är 92 procent kvinnor. Av de personer som anmält att de utsatts för våldtäkt är 92 procent flickor och kvinnor. 97 procent av de som förra året blev misstänkta för våldtäkt var män.

Fler män borde förakta att kvinnor och flickor våldtas och mördas än att bli upprörda över risken att bli sammankopplade med våldtäktsmän.

Dagligen påminns kvinnor om de rådande strukturerna när kvinnor utsätts för sexualiserade kommentarer och trakasserier på bussen, på jobbet, i kassakön. När kvinnor missgynnas i rättssystemet då straffet på stöld kan vara högre än straffet på våldtäkt. När kvinnor sliter med låga löner och dessutom jobbar mer och oavlönat i hemmet samtidigt som lönegapet mellan könen ökar. När kvinnor försöker få ihop karriär och familjeliv samtidigt som sjukskrivningarna för stressrelaterad ohälsa ökar i högre utsträckning än hos män. När aborträtten ifrågasätts av högerextrema och konservativa krafter och kvinnor känner otrygghet inför förlossning över att inte få plats på sjukhus. När vården inte är på lika villkor och forskning visar att män får snabbare röntgen- och operationstider och blir behandlade med dyrare och bättre mediciner. När världens bästa kvinnliga fotbollsspelare fortfarande tjänar 100-tals miljoner mindre än de manliga. När kvinnor i genomsnitt tjänar 87 procent av mäns löner, trots att de presterar bättre i skolan och utbildar sig i större och högre grad. När kvinnor och flickor riskerar att falla offer för hedersrelaterat våld och förtryck. När näringslivet och politiken fortfarande toppas av män och när kvinnan tar makten och höjer sin röst skuffas undan och kritiseras skoningslöst. 

Världen över blir vi också påminda om våld och övergrepp som kvinnor och flickor utsätts för. Ingen kvinna eller flicka ska någonsin behöva bli utsatt för vidriga patriarkala sedvänjor som könsstympning, bli slagen, våldtagen, bortgift eller tvingas in i sexindustrin. Det är allvarliga kränkningar och brott mot de mänskliga rättigheterna.

Så snälla säg inte grattis på den internationella kvinnodagen, det finns andra dagar i kalendern för att uttrycka kärlek till kvinnor. Var i stället med i förändringen och kampen för ett jämställt samhälle fritt från mäns våld och förtryck. Stötta en kvinnojour eller lyssna åtminstone till vad kvinnor vittnar om, om inte för någon annan så för din mamma, dotter, syster, vän eller arbetskollega.

Ingen kvinna är fri förrän alla är fria, inte förrän då kan vi fira.

Katarina Carlie

kurator på Kvinnojouren Annfrid i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel