Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Snacka snarare om möjlighet för stadsutvecklingen än dilemma

Länstidningens påpasslige redaktör Tomas Karlsson målar i en ledare (LT, 12 september) upp ett annalkande dilemma för undertecknad, dels för den aktuella blåkopian på min tidigare motion om ett skönhetsråd, dels för min övergång till Kristdemokraterna.

Men det handlar snarare om nya möjligheter att utveckla stadskärnan i dagens politiska landskap.

Anmäl text- och faktafel

Mina förslag har duggat tätt i syfte att göra Kringelstan skönare och grönare. Minns bara ”Playa del Maren” och en färggrann ”pelarpark” i Södra.

Det var i en annan tid, redan 2007, som jag motionerade om ett skönhetsråd. I ett debattinlägg under rubriken ”Skönheten och odjuret” konstaterade jag att ”Med närmast militär precision attackeras Flickskolan på Södertäljes eget Akropolis.”

Men här räddades i elfte timmen de vackra lindarna. Jag varnade också för ”Nya värstingar som Köpmangatan och strögets tvärgator”. Nu är ambitionen att gjuta nytt liv i backarna ned mot Gågatan, inte minst tack vare planerna för ”Metrohuset”. Vidare vädjade jag om att inte ”Ställa våra kära plåtlådor på piedestal med bästa sjöutsikt. Bygg istället i mer mänskliga proportioner, särskilt i den känsliga miljön runt Inre Maren. Och den byggnad som så småningom ska ersätta snabbmatstemplet som kröner Kringlangaraget kräver speciell hänsyn.”

Det har runnit mycket vatten genom kanalen sedan både motionen och artikeln författades. Jag återfinns numera i stadsbyggnadsnämnden och jag vill påstå att det inträtt en scenförändring under min tid där. Från att nästan aldrig ha berörts diskuteras i dag estetik och gestaltning i snart sagt varje ärende, vare sig det handlar om bostadshus i stadskärnan eller lagerbyggnader i Almnäs.

Möjligtvis har även förslaget om ett skönhetsråd inspirerat till bildandet av föreningen Vårda Södertälje – snarlikt ett råd men på ideellt initiativ. Härifrån välkomnas konstruktiva inspel och nyligen hade jag ett givande samtal med ett par ledande representanter.

Från årsskiftet är jag också en del av Södertäljes nya politiska styre. I egenskap av representant för Kristdemokraterna erbjuds jag helt andra förutsättningar än i opposition att driva angelägna frågor.

Klimatet i stadsbyggnadsnämnden i allmänhet och inom majoriteten i synnerhet är gott, mycket tack vare ordföranden Håkan Buller (S). Vid varje sammanträde hanteras en diger dagordning. Vi har stoppat vissa planer, till exempel en exploatering ovanför Silverfallet i Bergvik, och ställt tuffa krav i andra, inte minst det omdiskuterade hotellbygget på Torekällberget.

Inre Maren utgör en av Södertäljes mest känsliga miljöer. Glädjande nog befinner vi oss 2019 ljusår från 1960-talets stadsbyggnadsideal. Det absoluta A-läget förärades vid citysaneringen såväl garageinfart, bilverkstad, bilförsäljning, bensinstation som p-däck.

Men i framtiden kan bryggor, sjöbodar, restauranger, kaféer, strandpromenader, badplatser och parker bli dragplåster för centrum. Skådespelet när mäktiga handelsfartyg slussar förmår Kungens kurva aldrig att konkurrera med.

Nej till betongdäck på fastigheten Tellus 5, men ja till ett spektakulärt landmärke med både hotell och publika lokaler

Men stadsförnyelsen måste ske med fingertoppskänsla. Nej till skyskrapa på Sorbonparkeringen, men ja till vattenkontakt och stadsvillor granne med Hebbevillan. Nej till betongdäck på fastigheten Tellus 5, men ja till ett spektakulärt landmärke med både hotell och publika lokaler – med panoramavy över vår unika havsvik. Jag kan garantera att majoriteten i detaljplanearbetet för ett högre hus kommer att göra flera skarpa medskick.

Avslutningsvis, tack till Tomas Karlsson för att du uppmärksammar mitt engagemang för Södertäljes stadsmiljö. Och det påstådda dilemmat har förbytts i möjligheter – utan ett kommunalt skönhetsråd. Det borgar en kompetent förvaltning, en blivande arkitekturstrategi, en regelbunden dialog med invånarna, ett fristående ”skönhetsråd” och en aktiv stadsbyggnadsnämnd för.

Det är med tillförsikt jag ser fram emot den vidare omdaningen av city, där vi slår vakt om Täljes historia samtidigt som staden moderniseras – med människan i centrum.

Mats Siljebrand (KD)

ledamot, stadsbyggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel