Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Skarpare läraravtal och en budget utan svångrem är ett måste

Det är allvar nu. Efter de senaste årens nedskärningar, och coronapandemin, är lärare och skolledare slutkörda och frustrerade. Vi har tagit ett enormt ansvar, stått upp för barnen och eleverna, och fortsätter göra det. Nu är det dags för kommunerna att ta sitt ansvar - därför kräver vi ett avtal som på riktigt ger lärare och skolledare rätt förutsättningar och en kommunal budget som ger i stället för tar från skolan.

I det nya läraravtalet som är under förhandling vill vi få med kommunerna på skarpa åtaganden som förbättrar situationen över hela Sverige. Balansen mellan uppdrag och förutsättningar har högsta prioritet. Arbetsmiljön, möjligheten till planering och uppföljning samt möjligheten till utveckling måste säkras på varje arbetsplats.

Arbetsgivarnas vision är effektivisering och flexibilitet, och respekten för de ekonomiska ramarna framhålls som särskilt viktiga. Men i en likvärdig skola är det orimligt att en elevs hela framtid ska bero på var hen bor och kommunens skatteunderlag. De besparingar som gjorts och framöver kommer att göras i både Södertälje och Nykvarns kommuner innebär färre medarbetare, ökad arbetsbelastning och sämre arbetsmiljö, och påverkar kvaliteten i undervisningen. Knäckfrågan är om vi är nöjda med att det är budgeten som styr verksamheternas resurser eller om det är verksamhetens behov av resurser som ska styra budgeteringen? Är skolan bara en stor utgiftspost i den kommunala ekonomin – eller är den en investering?

Ett partsavtal kan inte lösa underfinansieringen av svensk skola på längre sikt. Men här och nu krävs det ett avtal som en gång för alla kommer till rätta med lärares och skolledares arbetssituation och kommuner som tar ett reellt ekonomiskt ansvar.

Sverige behöver fler som vill, kan och får utvecklas som lärare. Lärare och skolledare med rätt förutsättningar är garanten för en bättre skola. Sveriges kommuner och regioner (SKR) måste börja se höjda lärarlöner och hållbar arbetsmiljö som en investering. Det är hög tid för SKR att tillsammans med oss ta ett kraftfullt nationellt grepp för mer attraktiva villkor för läraryrket. Och för politikerna i Södertälje och Nykvarn att förstå nödvändigheten av att sätta stopp för nedskärningarna. Det man satsar nu har man igen längre fram, men det man sparar in i dag kostar mångdubbelt i morgon.

Lärarförbundet Södertälje Jaana Lundqvist, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel