Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Skandalen på Torekällberget

 
Hotell på Torekällberget
Visa alla artiklar

När den förre ägaren till värdshustomten på Torekällberget begärde att få bygga hotell år 2008, gjorde kommunen en utredning om saken. Den utredningen kom fram till att platsen inte var lämplig för hotell och dåvarande stadsbyggnadsnämnden avslog begäran. I stället byggdes värdshuset ut och blev betydligt större. Men kundunderlaget var för litet och under de sista åren var värdshuset stängt både för luncher och middagar.

Företaget Qetar AB äger tomten och vill bygga hotell på den. Men Qetar är inte alls ett byggbolag utan ett litet konsultbolag som ”ska investera i samt utveckla egenägda företag och därmed förenlig verksamhet” enligt bolagsregistret. Detta företag ingår i en koncernbildning på åtta företag, alla utom ett är mycket små, och inget av dessa företag sysslar med byggverksamhet.

Om den föreslagna detaljplanen går igenom kommer värdet på tomten att stiga kraftigt och ägaren kan sälja den med god förtjänst.

Det handlar om pengar. Qetar kommer säkerligen inte att bygga något hotell på platsen. Men om den föreslagna detaljplanen går igenom kommer värdet på tomten att stiga kraftigt och ägaren kan sälja den med god förtjänst. Detta är givetvis fullt legitimt, det finns inget förbud att göra goda affärer.

Mer tveksamt är Södertälje kommuns inblandning i hotellplanerna. Stadsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Buller (S) har hela tiden gjort allt för att få till denna ändring. Han har i mycket bestämda ordalag uppmanat nämnden att vara enig med honom i ett godkännande och han har försökt näpsa kulturnämnden för att slippa kritik. Han har låtit göra en reklamfilm för projektet där Joakim Nordlund tillsammans med arkitekten Erik Werner och kommunens planarkitekt Sofia Melin gör ohöljd reklam för projektet på kommunens hemsida.

Varför är den folkvalde politikern Håkan Buller (S) så oerhört mån om att berika Joakim Nordlund och hans kompanjon? Vad är hans relation till det privata konsultbolaget? Finns det någon form av jäv i denna relation? Det är frågor som Håkan Buller själv får besvara och förklara för Södertäljeborna och kommunfullmäktige.

Inga Malmqvist är professor emerita i arkitektur vid Chalmers i Göteborg. Hon har besökt Torekällberget och vet var platsen är och hur museet ser ut. Om skisserna på hotellet säger hon följande: ”Det här ser fruktansvärt ut. En okänslig placering av en stor byggnad i ett utsatt läge. Skisserna visar volymer som inte har någon som helst anknytning eller anpassning till svensk byggnadskonst, vare sig traditionell eller modern. Det enda jag får en vision av är äldre nordamerikansk träbyggnadsstil, sådan som man till exempel kan se i ett populärkulturellt sammanhang som Bates hus i Alfred Hitchcock-filmen Psycho.”

Det finns all anledning för det samlade kommunfullmäktige att ta tag i den här frågan. Det går inte att ha en ”kejsare” som ska bestämma över alla byggfrågor i kommunen. I synnerhet inte när hans strävanden så totalt går emot vad Södertäljeborna har att förvänta sig i fråga om god smak och bra arkitektur.

Det tilltänkta hotellet på Torekällberget är verkligen Kejsarens nya kläder. Ett barn kan se att platsen är fel och att hotellet är förfärligt fult. Något behov av ytterligare hotellrum efter att man byggt två nya stora hotell kommer inte att finnas. Jag vill därför uppmana stadsbyggnadsnämndens medlemmar att gemensamt avslå den tilltänkta ändringen av detaljplanen.

För undvikande av frågor vill jag gärna berätta att jag bor alldeles vid Torekällberget. I själva verket har jag från fem års ålder aldrig bott längre från Torekällberget än ett par hundra meter. Jag har varit på Torekällberget som barn, tonåring, vuxen, med egna barn hur många gånger som helst och numera är jag där med barnbarn.

Kortsiktig vinning ska inte få fördärva Torekällbergets museum. Torekällberget tillhör alla Södertäljebor, och alla har rätt att tycka till om projektet.

Stefan Ljungberg

opolitisk

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel