Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Självklar solidaritet med Armenien och armenier

För en månad sedan blossade återigen konflikten upp om området Nagorno-Karabach efter att Azerbajdzjan initierat en militär konfrontation. Sedan dess har hundratals mist livet och människor har fördrivits på flykt. Området tillhör officiellt Azebajdzjan, men bebos nästan enbart av armenier och har sedan 1990 varit en självbestämmande del av Armenien.

Befolkningen vill tillhöra Armenien som en självstyrande region.

Konflikten med grannlandet Azerbajdzjan om enklaven Nagorno-Karabach har under åren lett till krig och situationen har länge varit spänd mellan länderna. Ett flertal fredssamtal har hållits mellan Armenien och Azerbajdzjan om Nagorno-Karabachs framtida tillhörighet genom den utsedda Minskgruppen inom ramen för OSSE. Detta har inte gett något resultat.

FN:s säkerhetsråd bör nu omgående i samråd med Minskgruppen skicka en militär fredsstyrka till krigshärjade gränsen för att öka stabiliteten och stödja fredsprocessen. All utländsk inblandning i konflikten bör fördömas.

Diktatorstyrda Azerbajdzjan, som har bundsförvanter som Turkiet med egna geopolitiska intressen, måste stoppas. Ryssland har hitintills haft avvaktande hållning och är mån om Armeniens suveränitet samt sina militära baser i landet. Om inte FN:s säkerhetsråd tar sitt ansvar och skickar fredsstyrka till området kommer konflikten att eskalera och fler människor kommer att drabbas.

Att Turkiet ger öppet stöd åt Azerbajdzjan förvärrar situationen och minskar möjligheten till varaktig vapenvila och fred.

Armenien har gjort stora demokratiska framsteg under de senaste åren och har viktiga partnerskap och samarbetsavtal med Europeiska Unionen. Genom det östliga partnerskapet har samarbetet mellan EU och Armenien stärkts under det senaste decenniet. Av de tio länder som ingår i partnerskapet är Armenien ett av de länder som har gjort störst demokratiska framsteg.

Att Turkiet ger öppet stöd åt Azerbajdzjan förvärrar situationen och minskar möjligheten till varaktig vapenvila och fred. Det lilla kristna landet Armenien med cirka tre miljoner invånare omges av tre angränsande muslimska länder: Azerbajdzjan, Turkiet och Iran på cirka 175 miljoner invånare. Därför behöver Armenien och armenier nu FN:s, EU:s och OSSE:s stöd.

Sverige kan via EU och som medlem i OSSE påskynda processen för att FN ska få en ökad möjlighet att initiera en dialog om fred och försoning. OSSE kommer att ledas av Sveriges utrikesminister om två månader och Sverige bör med kraft agera mot den militära aggressionen från diktatorstyrda Azerbajdzjan, samt verka för vapenvila och dialog om fred och försoning. Än så länge har Armeniens vädjan till en hållbar vapenvila och dialog avvisats av diktatorn Ilham Aliyev i Azerbajdzjan som ställer ultimatum om att enklaven Nagorno-Karabach ska införlivas med Azerbajdzjan och inga andra alternativ accepteras.  

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) bör omgående lyfta frågan om fredsstyrka till FN:s säkerhetsråd för att stoppa den militära konfrontationen, samt via Minskgruppen och OSSE verka för en hållbar vapenvila och självbestämmande för befolkningen i Nagorno-Karabach.

Robert Halef (KD)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel