Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: SD – varför censureras åsikter i era kommentarsfält?

Sverigedemokraterna talar ofta om demokrati och hur viktigt det är att de ses som ”ett parti som alla andra”. Att de är ett demokratiskt parti som uppmuntrar till öppenhet och dialog. Jag har därför en rak fråga till partiet.

Det här är en fråga jag ställt förut, men inte fått svar på. Jag kommer fortsätta att ställa frågan eftersom jag anser den vara viktig för demokratin. Varför blockeras jag och andra som vill föra en dialog kring en del av det ni försöker påvisa i olika frågor och som vare sig är med sanningen överensstämmande eller har samtliga fakta?

Jag tar partiets Facebooksida som exempel. Kommentarer som går i linje med det SD vill kommunicera finns kvar, övriga tas bort och den eller de som försöker lägga fram något annat blockeras.

I vissa kommentarstrådar finns inget annat än en lång rad av människor som uttrycker samma eller liknande åsikter. De kan ofta inte se eller ens få möjlighet att bemöta vad kanske andra utanför denna sfär kan tänkas vilja säga. En som jag, för jag har nämligen blockerats.

För mig liknar detta censur. Och det är den obehagliga sortens censur som leder tankarna långt tillbaka i tiden där det fanns krafter som ville uppvisa och förstärka en viss sorts nyheter för att få mer makt.

På Sverigedemokraternas Facebook läser jag: ”Välkommen att göra din röst hörd. Det ska inte bara vara journalister och politiker som får tycka saker offentligt, inte heller ska dessa godtyckligt få bestämma vilken åsikt som för stunden tillåts. Tvärtom är det vår övertygelse att människor i den verkliga världen, utanför politiken och de stora mediehusen, har väldigt mycket att tillföra till samhällsdebatten. Samtal och diskussion människor emellan utgör demokratins grund. Sverige behöver mer meningsutbyte, fler nyanser och ett mer inkluderande samtalsklimat – inte mer polarisering och mörkläggning.”

Jag är en människa ”i den verkliga världen” och ändå får uppenbarligen inte min röst höras.

Intressant. Jag är vare sig politiker eller journalist. Jag är en människa ”i den verkliga världen” och ändå får uppenbarligen inte min röst höras. Efter att ha bemött ett inlägg enbart med konkreta fakta och länkat till ett annat inlägg med fakta (helheten av ett anförande) från det citerade uttalandet blev jag blockerad. Sedan dess kan jag inte kommentera eller dela något inlägg. Det enda jag kan göra är att gilla dem. Gilla.

Varför har SD blockerat mig? Inget svar. Det förblir tyst och jag förblir utan möjlighet att föra dialog. Den dialog som SD själva säger vara viktig.

Detta skedde förut och sker nu. Det sker systematiskt. Gå in på Facebook och SD:s sida. Välj ett inlägg, vilket som helst och läs kommentarsfältet. Är det kommentarer som befäster det som sägs i inlägget? Finns det kommentarer som är kritiska? Anledningen till få kritiska kommentarer eller kommentarer som tycker annorlunda är en och samma. Vi tillåts inte delta i dialogen, vi får inte komma till tals.

Vad SD står för, hur de väljer att arbeta och hur det skiljer sig från övriga partier är för mig uppenbart och tydligt.

En skrämmande utveckling.

Jag tänker åter på vad någon klok människa en gång sa. ”Det är först när de goda tystnat som de onda får möjlighet att regera.” Varför tillåts inte dialog och diskussion trots SD:s text ”Välkommen att göra din röst hörd”?

SD må ha uppdaterat sitt partiprogram, men vad SD står för, hur de väljer att arbeta och hur det skiljer sig från övriga partier är för mig uppenbart och tydligt. Och jag väntar ivrigt på svar från SD på min fråga.

Anni Svensson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel