Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: SD:s lyft i opinionen är Ulf Kristerssons bekymmer

En del medier vill påstå att SD:s opinionsmässiga framgångar den senaste tiden är rena katastrofen för Socialdemokraterna. ”Skräcksiffror för Stefan Löfven” eller ”Jimmie Åkesson (SD) kan bli vår näste statsminister”, är rubriker som förekommit.

Om det sistnämnda skulle inträffa är risken stor för ett hårdnande samhällsklimat med ökade konflikter och motsättningar i vårt land.

Sverigedemokraterna är sprunget ur nynazistiska rörelser inom vit makt-miljön på 1990-talet. Grundarna kom från bland andra Bevara Sverige svenskt, Nordiska rikspartiet och Nysvenska rörelsen. Det är ett parti som gång efter annan avslöjas med rasistiska åsikter. Och då menar jag inte bara företrädare på gräsrotsnivå, utan även personer i partitoppen.

Riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD) uttalade strax före valet 2018 att samer och judar har en minoritetsställning i Sverige och därför inte ska ses som svenskar. Åsikten fick stark kritik av övriga riksdagspartier och Söder omvaldes inte som talman för innevarande mandatperiod.

Zlatan Ibrahimovic anses av många, som Sveriges bäste fotbollsspelare genom tiderna med en meritlista av 116 matcher i landslaget. Men Mattias Karlsson, tidigare SD:s gruppledare i riksdagen, sade i en eko-intervju 2007 att han inte anser, att den i Malmö födda Zlatan är svensk.

SD är ett parti med sympatisörer, den så kallade SD-svansen, som bland annat återfinns på nätet i den främlingsfientliga och rasistiska miljön. De är oftast anonyma arga män som i kommentarsfälten ger uttryck för sitt hat mot invandring, muslimer, mångkultur, journalister och feminister.

Den svenska modellen har präglats av att landet bygger vi tillsammans med tolerans och medmänsklighet. Gör din plikt, kräv din rätt.

Ulf Kristersson (M) vet att SD är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter. Men de orden kan han i dagsläget inte yttra. Anledningen är att han tänker bygga sin framtida makt på just det partiet. Den svenska modellen har präglats av att landet bygger vi tillsammans med tolerans och medmänsklighet. Gör din plikt, kräv din rätt. Det är detta samhälle, som nu är hotat och som SD vill förändra i grunden.

SD har frångått praxis två gånger vid budgetvoteringar i riksdagen. Man röstar dels på egen budget, dels på annat blocks budget. Nu senast under övergångsregeringen, då partiet röstade på M/KD-budgeten. Detta oskick har förorsakat regeringskaos åren 2014 och 2018. Så agerar ett högerpopulistiskt parti.

De främlingsfientliga och nationalistiska partiernas frammarsch i Europa upprepas i Sverige.

Det vi nu ser är sorgligt. De främlingsfientliga och nationalistiska partiernas frammarsch i Europa upprepas i Sverige. Konsekvenserna kommer att bli fortsatt polarisering och ökad splittring. Det kommer att innebära sämre förutsättningar för att i samförstånd försöka lösa komplicerade problem. Det räcker med att lyssna på Jimmie Åkessons meningsfränder i Europa, de högerextrema partiledarna Marine Le Pen i Frankrike, Matteo Salvini i Italien och också Brexitpartiets Nigel Farage i Storbritannien.

För oss socialdemokrater är den politiska kompassen fast förankrad. S leder en mittenregering med stöd av socialliberala partier. Förhoppningsvis kan denna konstellation fortsätta även efter valet 2022. Ett samarbete med SD är otänkbart. Till skillnad från Moderaterna samarbetar S endast med partier, som delar värdegrunden om människors lika värde och lika rätt.

Vem är i dag högerpartiernas oppositionsledare när SD är nästan lika stort som M och KD tillsammans?

SD:s lyft i opinionen är framför allt ett dilemma för Ulf Kristersson, inte för statsminister Stefan Löfven.

Arnold Andersson

socialdemokrat i Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel